Една пета от германските компании се боят за оцеляването си

453
Една пета от германските компании се боят за оцеляването си

© Pixabay

Малко над 20% от германските компании смятат, че оцеляването им е застрашено в резултат на кризата, предизвикана от COVID-19. Това показват резултатите от последното проучване на немския икономически институт Ifo.
 
През юни 21% от анкетираните компании отговориха, че неблагоприятните ефекти от пандемията поставят под въпрос оцеляването им. 
 
"Можем да видим вълна от фалити в следващите няколко месеца", предупреждава анализаторът на Ifo Щефан Зауер. 
 
Най-засегнати са фирмите в сферата на услугите - 27% от тях се определят като изложени на риск от банкрут. Подобна опасност виждат 18% фирмите в търговията, 17% в промишлеността и едва 2% в строителството.
 
Най-високите нива на несигурност се усещат от туристическите агенции и туроператорите (цели 85% от анкетираните), от хотелиерите (76%) и ресторантьорите (67%). Освен това 55% от работещите в развлекателната индустрия смятат за застрашено оцеляването на своя бизнес. Така смятат и 50% от компаниите от във водния транспорт, както и 48% във филмовия бизнес.
 
В промишлеността, главно производителите и преработвателите на метали, считат бъдещето им за несигурно (53%). Следват производителите на текстил (38%), печатарската промишленост (28%), кожарско-преработващата промишленост (27%) и автомобилните производители и техните доставчици (26%).
 
В търговията най-силно засегнати (21%) са търговците на дребно, които са несигурни дали могат да оцелеят. Търговците на едро усещат по-слабо негативно въздействие на кризата, като сред тях 15 процента смятат, че са изложени на риск.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg