Емрах Сазак, Алкомет: Устойчивостта е баланс между настоящето и бъдещето

1388
Емрах Сазак, Алкомет: Устойчивостта е баланс между настоящето и бъдещето

© Емрах Сазак

Най-добрата дефиниция на термина "устойчиво развитие" е балансът между настоящото и бъдещето и взимането под внимание на това какви ще са нуждите на следващите поколения.

Това заяви Емрах Сазак, член на Управителния съвет на Алкомет, който взе участие в панел Устойчиво развитие, част от форума Шумът на парите 2022.

"ООН също има добра дефиниция - устойчивото развитие покрива нуждите на настоящето без да компрометира възможностите на бъдещите поколения", каза още Сазак.

На въпрос дали устойчивото развитие е предизвикателство или възможност за бизнеса, Сазцак коментира, че в случая на Алкомет отговорът е "и двете", но все пак възможностите са повече от предизвикателствата.


По думите му, предизвикателствата са свързани най-вече с това, че след пандемията фокусът пада върху устойчивостта и регулациите - както на национално, така и на европейско равнище, които се увеличават.

"Имаме Зелената сделка, която поставя на дневен ред някои нови ограничения и регулации. Честно казано, някои от тях са доста сложни. Освен това изискват определени разходи и нова нагласа от страна на бизнеса", заяви Емрах Сазак.

Според него алуминият е металът на бъдещето. Основната причина за това е, че със своите характеристики той осигурява много решения, свързани с устойчивото развитие.

"Замислете се, сега електромобилите са много модерни и бъдещето е тяхно. В един съвременен автомобил се използват средно 200 килограма алуминий. За производството на електромобили са необходими леки материали и употребата на алуминий при тях се удвоява. Това важи не само за автомобилите, но и за останалите методи за транспорт - влаковете, метрото и др.",  обясни Сазак.

Той заяви, че очаква търсенето на алуминий да продължи да расте, тъй като металът е тясно свързан и с възобновяемите енергийни източници.

Дж. Маргонис, Филип Морис: Устойчивостта е възможност за растеж и иновацииИновациите са в основата на бизнеса на компанията през последните години, защото тя се опитва да трансформира продуктите си към по-добри алтернативи, заяви генералният директор на Филип Морис България

"Новите изисквания и регулации ни насочват към подобряване на енергийната ефективност и към инвестиции в съответните технологии. Освен това алуминият има много голям процент на рециклируемост. Когато става въпрос за кръговата икономика, трябва да се има предвид, че алуминият може да се рециклира многократно", каза още Сазак.

Той припомни, че алуминият е сравнително "млад" метал и се използва от приблизително 200  години, а 75% от цялото производство до момента все още се употребява. По думите му, новите технологии дават още повече възможности за рециклиране и за още по-устойчив цикъл на кръговата икономика.

"Следващата ни инвестиция ще бъде именно в сферата на рециклирането и затова следим всички нови тенденции в кръговия подход. Очакваме нови решения и разработваме такива заедно със стартъп компании за зелени технологии", коментира Емрах Сазак.

По темата за човешките ресурси като ключова част от стратегията за устойчиво развитие, Сазак заяви, че по време на пандемията от COVID-19 компанията е осигурила възможности за гъвкаво работно време на своите служители.

"В производството не може да има хоум офис, но в адмнистрацията това е възможно и намерихме едно хибридно решение. В Шумен имаме много добра репутация като работодател. Аз живея в Шумен вече трета година и, да ви кажа честно, за шуменци работата в Алкомет е въпрос на престиж.

И това ни дава определени предимства. Устойчивостта е хубаво нещо, но тя трябва да се превърне в мисия на всеки служител. Това не е еднократно решение, за него трябва да се работи всеки ден", заяви още Сазак.

Шумът на парите 2022 се организира с подкрепата на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2022

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg