ETF фондовете са път за капиталовите потоци от и за ЦИЕ пазара

4110
ETF фондовете са път за капиталовите потоци от и за ЦИЕ пазара

Експат сме в процес на изпълнение на програма, която стартира преди 2 г., след анализ на целия ЦИЕ пазар. Заключението беше, че този пазар не е достатъчно покрит oт големи компании, които предлагат индексни продукти, за да може се поеме специфичен риск. Много от големите компании гледат на тези пазари с пренебрежение, основният проблем е cross border access – възможността на чужди играчи да откриват и поддържат местни сметки. Това държи далече такива инвеститори, защото за тях такива продукти не бяха създадени. Tова каза Никола Янков, председател на Съвета на директорите на Експат Асет Мениджмънт, в първия панел Капиталови пазари на форума "Шумът на парите 2018".

В Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF има над 30 млн. левa, това се случи с помощта на големите пенсионни фондове и инвеститори, уточни той.

Ние инвестирахме в 10 други източноевропейски пазари, решихме да дадем възможност на чужди инвеститори, които нямат сметка да купуват и държат на местния фонд сметки на българския пазар. Това дава възможност да купите акции на пазари, като Македония, Словакия, Сърбия, което не е лесно да се направи. Трябва да си откриете местна сметка, да минете през местен брокер. Затова присъствието на големи инвеститори на тези пазари е нормално. Големи пазари, като Полша и Унгария, се отвориха в началото на 90-те години, те създадоха и имиджа на Централна Европа. Сега Румъния се опитва да прави и тя стъпки в тази посока, като копира стъпките на Полша. Няма голямо развитие на тези пазари, ние се опитахме да направим мост между тях и световен финансов център, какъвто е Франкфурт, за да може свободно, с един клик на мишката, да си купувате през вашия брокер в Лондон или Ню Йорк, от съответния индексен фонд, базиран на акциите в Централна и Източна Европа, заяви Янков.

Реално от 16 април всеки, който има сметка и кореспондиращ брокер на Франкфуртската борса, може да си купи SOFIX, български, чешки, румънски, македонски индекс евтино и бързо, допълни още той

Важно е да се отбележи също, че индексните фондове имат отворен първичен пазар за институционални инвеститори, което гарантира ликвидност в големи обеми за тях във всеки един момент, без това да се отразява на цената.

Освен скоростта на изпълнение и достъпа до цялостна кошница, една от силните страни на ЕТФ е ликвидността. Тези инструменти ще са отворени на открит първичен пазар всеки ден. Освен на две борси – БФБ и Франкфуртската борса, засега ние работим и в Лондон, уточни експертът. Откритият паричен пазар позволява на всеки квалифициран инвеститор, който има достъп до паричния пазар, да влезе с каквато иска сума.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.

 

Всичко по темата Шумът на парите 2018

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg