Ето защо книжата на Saudi Aramco ще поскъпват

638
Ето защо книжата на Saudi Aramco ще поскъпват

© Pixabay.com

Saudi Aramco успя да продаде акции за 25.6 млрд. долара при цена от 32 риала, или 8.53 долара за брой. Общата стойност на подадените поръчки възлезе на 119 млрд. долара, пише Bloomberg. Около 4.9 млн. индивидиални инвеститори, или близо 15% от населението на Саудитска Арабия са подали поръчки в най-голямото първично публично предлагане в историята.

Продадени бяха едва 1.5% от капитала на компанията. Незадоволителният брой на предложените акции, както и намалението на производството от кралството, са част от причините, поради които се очаква ръст при цената на книжата в първия ден на вторичната търговия. Акциите на Aramco ще бъдат въведени за търговия в сряда (11 декември).

Енергийният министър принц Абдулазиз бин Салман, който е брат на принц Мохамед бин Салман прогнозира в петък, че стойността на Aramco скоро ще се покачи, тъй като кралството обяви ново намаление в произвежданите количества петрол, което се приема като положителна новина за цените на черното злато.


„Смятам, че има потенциал акциите да повишат стойността си, тъй като инвеститорите ще искат да допълнят портфейлите си. Както знаете предлагането беше презаписано“, каза Али Ел Аду, шеф на управлението на активи в Daman Invesments. “Книжата на Aramco също така ще бъдат подкрепени и от дивидента, който се очаква компанията да разпредели през 2020 г.“, допълни още той.

Ето и още няколко причини, поради които книжата на Aramco могат да поскъпнат в следващите седмици.

Индивидуалните инвеститори от Саудитска Арабия, които задържат акциите си в следващите 180 дни или 6 месеца ще получат и един сериозен бонус. На всеки 10 притежавани акции те ще получат по още 1 безплатна. Максималният бонус обаче ще може да е само по 100 акции на инвеститор.

За да повишат интереса към предлагането, от местната централна банка разрешиха на търговските банки да заемат на индивидуалните инвеститори двойно повече средства на притежаваните от тях, като по този начин те можеха да имат на разположение 2 към 1 ливъридж за инвестиране в акциите на Aramco.

Наскоро от новата най-скъпа компания в света обявиха, че планират да изплатят 75 млрд. долара като дивидент на акционерите си през 2020 г. Дивидентът няма да се понижава поне до 2024 г., като дори може да нарасне, в зависимост от цената на петрола на световните пазари.

22 от 24-а запитани от Bloomberg трейдъри, инвеститори и анализатори са на мнение, че правителството на Саудитска Арабия ще подкрепи акциите чрез свързаните си фондове в началото на търговията на книжата.

Суверенният фонд на кралството Public Investment Fund не отговори на въпрос от Bloomberg, дали смята да купува акции при старта на вторичната търговия.

Друга съществена причина за евентуалното повишение на цените на акциите, е факта, че Aramco ще бъде добавен към изчислението на редица индекси.

Решението за намаление на производството от страна на Саудитска Арабия до невиждани за последните 5 г. нива, се отрази положително на цените на петрола.

Седмичният ръст за последните 5 дни възлезе на 7.3%, а една от големите инвестиционни банки Goldman Sachs дори повишиха прогнозата си за цената на черното злато за 2020 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg