Фондация Искам бебе: Сътрудничеството с BILLA е извор на вдъхновение

2522
Фондация Искам бебе: Сътрудничеството с BILLA е извор на вдъхновение

Радина Велчева е родом от Добрич. Сама казва за себе си, че носи с гордост титлата „добруджанка“, защото е дълбоко свързана с емоцията, която й носи родният край.

Израства в сплотено семейство на самолетен инженер и учител. Литературата е нейното призвание още от училище и успява да осъществи мечтата си да учи българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Впоследствие завършва „Реклама и бизнес комуникации“ в УНСС, а през 2013 г. става един от първите магистри по „Интегративна биоетика“, отново в Софийския университет.

През 2007 г. основава фондация „Искам бебе“ и вече 14 години, заедно с уникален екип от доброволци в над 40 града от страната, помага на двойки, които искат, но не могат да имат деца.


Вижте какво каза тя в интервюто си за Profit.bg:

Пътят на фондация "Искам бебе" започва през 2007 г. от Варна. Кое е най-голямото предизвикателство, което преодоляхте от стартирането на фондацията до днес?

Всъщност, пътят на „Искам бебе“ започна година по-рано. Заедно с моя екип успяхме да реализираме първото по рода си телевизионно предаване с тематика изцяло насочена към подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Стотици хора започнаха да звънят на редакционните телефони на тогавашната ТВ „Европа“ и така разбрахме, че проблемът е огромен.

Някак си много естествено се случиха нещата впоследствие. Със създаването на организацията ни, точно на Благовещение през 2007 година, стартирахме голяма информационна и финансова програма за двойки, на които им предстоеше ин витро процедура.

През септември 2007 година във Варна проведохме първата голяма среща на организацията, в която участваха екип от специалисти по репродуктивна медицина и първият дарител на фондацията - д-р Милен Врабевски. Тази среща беше ключова, защото се срещнахме очи в очи с толкова много хора, които жадуваха за рожба.

За мен беше истински катарзис и осъзнаване на многото работа, която ни предстои да свършим в годините след това. С хората, които тогава свързахме съдбите си, сме и до ден-днешен заедно. Може би най-голямото предизвикателство – и тогава, и до днес – е да накараме хората да говорят за проблема си, да споделят трудностите и болката си.

Ние знаем каква е мъката по несбъднато дете и се опитваме, през собствените си съдби, да казваме на семействата, че няма нищо срамно и страшно в това да споделиш проблема. Заедно ще намерим решението по-лесно.

Получавате подкрепа и от бизнеса у нас. Благодарение сътрудничеството ви с BILLA България са се родили 18 здрави бебета. Разкажете ни повече.

Кампанията ни с BILLA България стартира преди 5 години. За нас самите това беше огромна отговорност и предизвикателство, защото BILLA е една от компаниите с най-добре работеща политика по отношение на корпоративната социална отговорност.

Екипът на веригата не просто прие нашата кауза като важна за обществото, но е и дълбоко съпричастен със съдбите на хората, които участват в кампанията ни. Никога няма да забравя радостта в очите на хората от BILLA, когато съобщихме, че имаме вече родено бебе.

To проплака, благодарение на съвместните ни усилия и така, лека-полека с всяка изминала година, събирайки историите на хората, мечтаещи за дете, ние се окуражавахме взаимно. Няма нищо по-прекрасно от това да усетиш надеждата в гласа на хората, които чуват от нас по телефона: „Здравейте, вие сте един от печелившите от кампанията на BILLA България и Искам бебе“.

Имали сме случаи, в които започваме да плачем заедно с хората, които стоят от другата страна на телефона и не могат да повярват, че това е истина. Животът наистина придобива друг, по-красив смисъл, когато можеш да помогнеш навреме и с обич!

В началото на май BILLA да стартира нов период от кампанията със слоган „Благодарим ти, че пестиш“, като неговият основен фокус ще бъде върху партньорството с фондация „Искам бебе“. Какво искате да кажете на потребителите?

Двойките с репродуктивни проблеми в България са 145 000. Винаги казваме, че това не е просто статистика, това сме ние – момчета и момичета, които по Коледа мечтаем за бебе под елхата, нищо повече. За нас родителството е изключително осъзнат акт и колкото повече се бави желаното бебе, толкова повече намираме неподозирани сили в нас самите, за да продължим да се обичаме и да се надяваме за блага вест.

Именно заради това искам да благодаря на всички потребители. Вярвам, че именно в такива послания се крие доброто партньорство. Така всичко, което правим има истински смисъл - да се раждат деца и да се създават семейства. С настоящата кампания ми се иска заедно да се учим на толерантност и да се опитаме да помогнем на онези наши близки или приятелски семейства, които може би имат нужда от добра дума, от реална подкрепа или от още малко информация, за да се сдобият с желаната рожба.

Ние от „Искам бебе“ сме „видими“ навсякъде. Обадете ни се! Ще поговорим, ще си споделим мечтите и ще си помогнем. Скоро ще видите и изцяло новата визия на сайта на нашата организация, за което също получихме помощ от нашите партньори BILLA България.

Колко важно е в едно общество компании като BILLA да бъдат социално отговорни и да помагат за такива значими каузи като вашата?

Мисля, че порастването на едно общество се състои именно в това да можем да се свързваме помежду си - добрите дарители с добрите каузи. В почти 15-годишната история на организацията станахме свидетели на помъдряването на обществото ни. Все повече са компаниите, които доверяват партньорствата си на социално отговорни общности и заедно правим нашата малка България едно по-красиво място за живеене.

А всичко онова, което правим с BILLA, е неизчерпаем извор на вдъхновение, както за много млади хора, така и компании с опит. Ние от „Искам бебе“ сме щастливци, че ежедневно намираме съмишленици в този магичен процес на появата на едно жадувано дете.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg