Geopost плаща близо 142 млн. лв. за 45% от Спиди

765
Geopost плаща близо 142 млн. лв. за 45% от Спиди

© Спиди

Френската компания Geopost е взела решение да упражни своите договорни права и да закупи 45% от акциите на Спиди. Това става ясно от параметрите по предложеното търгово предложение, посочват от компанията чрез X3News.

Цената от 58.67 лв. на акция оценява куриерската компания на 315.5 млн. лв., а самата сделка по придобиването на 45% дял – на близо 142 млн. лв.

Отделно от това Geopost и Спиди Груп са сключили и договор за придобиване на останалите 20.09% от капитала на компанията.


Опцията на френската компания има срок на действие от 8 г., считано от начална дата през 2023 г.

Ако Спиди Груп не упражни това свое право през посочения период, Geopost ще има право да изиска Спиди Груп да му продаде останалите си акции в дружеството, представляващи минимум 20.09%, която опция има срок на действие от една година, считано от началната дата през 2032 г.

Оценката на предложените за продажба или придобиване акции ще бъде в размер на осем пъти нормализираната EBITDA, намалена с консолидирания нетен финансов дълг за финансовата година, която предхожда датата на упражняване на съответната опция.

Новината доведе до поскъпването на акциите на куриерската компания с 3.36% на Българската фондова борса днес до ниво от 61.50 лв. за брой. Сделки бяха сключени и на цена от 66.50 лв. за лот.

Припомняме, че през миналата година компанията разпредели 10.755 млн. лв. под формата на дивидент за акционерите си. Това прави по 2 лв. на акция, или по 1.90 лв. за акционерите физически лица, след приспаднето на 5% данък върху доходите от дивиденти.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg