Goldman Sachs стимулира служителите си да раждат деца

1090
Goldman Sachs стимулира служителите си да раждат деца

© Pixabay

Американският финансов гигант Goldman Sachs стартира програма, с която ще стимулира служителите да създават семейства и да отглеждат деца.

Инициативата важи за всички офиси на компанията по света и ще гарантира минимален 20-седмичен платен родителски отпуск и за бащите, и за майките, пише електронното издание Financial News.

От новите придобивки ще могат да се възползват всички служители на Goldman Sachs, включително родителите на деца от сурогатни майки, както и осиновителите.

Във Великобритания досега компанията осигуряваше 26-седмичен отпуск по майчинство и 4-седмичен по бащинство, както и опция за 52-седмичен споделен отпуск между двамата родители, предвидена от британското законодателство.

Сега и двамата родители ще могат да получат 26-седмичен платен отпуск.

Новата инициатива ще се отрази и на американските служители на финансовата институция, тъй като досега само един от родителите можеше да получи 16-седмичен платен отпуск след раждането.

В изявлението на компанията, подписано от изпълнителния директор Дейвид Соломон, оперативния директор Джон Уолдрън и финансовия директор Стивън Шър, се посочва, че новата политика има за цел “да посрещне по-добре нуждите на служителите и да им даде възможност да управляват кариерното си развитие успоредно с грижата за своите семейства”.

Инвестиционната банка стартира и специална програма в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми. Тя ще увеличи размера на стипедниите за осиновяване и за сурогатно майчинство.

Компанията ще отпуска и еднократни помощи по 10 000 долара за извличане на яйцеклетка и 20 000 долара за използване на донорска яйцеклетка.

Служителите на Goldman по света ще могат да се възползват и от 4-седмичен отпуск в случай на сериозно заболяване на член от семейството им.

Компанията засега не уточнява колко ще струва новата програма за стимулиране на родителството. Но тя не е единствената, която полага подобни усилия.

Наскоро и друга американска банка JP Morgan обяви, че въвежда 26-седмичен платен отпуск по бащинство за британските си служители.

А инвестиционният фонд Standard Life Aberdeen обяви, че от 2020 г. ще осигури на своите служители възможност за 9-месечен платен родителски отпуск, който ще може да се ползва и от мъжете, и от жените.  

Във Великобритания по закон майките имат право на едногодишен платен отпуск, като в първите шест седмици получават 90% от пълното си възнаграждение, а в останалия период взимат минимално обезщетение.

Бащите пък могат да се възползват от две седмици платен отпуск след раждането.


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg