Големите сделки в България в последните месеци

8230
Големите сделки в България в последните месеци

© Pixabay.com

Бум на придобиванията на малки, средни и големи компании у нас се отчита в последните месеци на 2017 г. и в началото на 2018 г.

Екипът на Profit.bg ще ви припомни тези трансакции, чиято стойност надхвърля 1 млрд. евро. Вижте ги:

KBC придоби ОББ
Стойност на сделката: 610 млн. евро
Етап: Финализирана

Точно преди 3 седмици бе съобщено, че в Търговския регистър е вписано юридическото вливане на СИБАНК ЕАД в Обединена българска банка АД (ОББ). С това СИБАНК престава да съществува като отделно юридическо лице, а клиентите ѝ автоматично стават клиенти на ОББ.


С приключване на сделката KBC Груп става най-голямата финансова група в България с 10 компании, покриващи пълния спектър от финансови услуги.

Към досегашните СИБАНК и ДЗИ (с две дъщерни дружества) в групата влизат още ОББ, Интерлийз (с две дъщерни дружества), ОББ Асет мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и ОББ Метлайф.

Инерком България придоби активите на ЧЕЗ в България
Стойност на сделката - 320 млн. евро
Етап: Подписан договор, предстои одобрение от регулаторните органи

"Инерком България" беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ a.с. в България. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и "Инерком България" беше подписан на 23 февруари т.г.

Процедурата по продажбата, която привлече множество международни участници, се проведе съгласно законите на Република Чехия.

Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана. 

Инерком подписа за придобиването на активите на ЧЕЗ в България

Дружествата, обект на сделката, са: "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии Българи" ЕАД, "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД и "Бара Груп" ЕООД.

След получаването на одобрението от регулатора и успешното приключване на сделката, се очаква купувачът да отправи търгово предложение до миноритарните акционери в "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Нова телевизия
Стойност на сделката: 185 млн. евро
Етап: Подписан договор, предстои одобрение от регулаторните органи

Само в Profit.bg преди дни можехте да прочетете как точно е формирана цената на сделката за Нова телевизия и Нетинфо. Купувач е инвестиционната група PPF Group, водена от чешкия милиардер Петр Келнер. 

Кой е чешкият милиардер Петр Келнер, купил Нова телевизия?Към днешна дата от Bloomberg нареждат 53-годишния Келнер, чиято компания купи Нова телевизия, на 106-о място в своята класация на милиардерите с лично състояние, оценявано на 13 млрд. долара

Нова телевизия има 7 телевизионни канала и 19 онлайн бизнеса, които общо са генерирали продажби за 100 млн. евро през финансовата 2017 г.

Сделката за продажбата на 100% от Нова телевизия възлиза на 185 млн. евро.

Теленор
Стойност на сделката: Неизвестна
Етап: Пред подписване на договор

Именно това може да е следващата голяма сделка у нас. За собственик на един от трите мобилни оператори в страната отново се спряга името на Петр Келнер.

Източници на Profit.bg сочат, че това ще се случи в следващите седмици, като първо се очаква да се одобри сделката за Нова телевизия и Нетинфо.

Стойността на сделката за момента не може да се обяви, най-вече заради факта, че Келнер има интерес към операциите на Теленор не само в България, но и в Черна гора и Сърбия.

Припомняме, че при влизането си в България през 2013 г. норвежката компания заплати 717 млн. евро.

Общинска банка
Стойност на сделката: 46 млн. лв.
Етап: Очаква вписване в Търговския регистър

През януари бе одобрена сделката по продажбата на притежаваната до момента от Столична община банка.

Новият собственик е „Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК“ (Novito Opportunities Fund AgmvK). Компанията, която е собственост на Инса Ойл, вече притежава 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646407% от вписания акционерен капитал, в размер на 57 362 810 лева на „Общинска банка“ АД.

"Инса Ойл" е основана през 2001 г. и е една от водещите компании за производство и търговия на петролни продукти в България. Над 200 фирми в България са клиенти на „Инса Ойл”.

Компанията изнася свои продукти в Румъния, Гърция, Сърбия и Косово и търгува със средно над 150 000 тона нефтопродукти годишно.

Да очакваме ли други?

В последните месеци у нас бяха осъществени и други по-малки сделки. Нови собственици вече имат BGMenu, телевизията BiT и др. Да очакваме ли и други сделки в следващите месеци?

Неведнъж сме посочвали, че Банка Пиреос може да е следващата от по-големите банки у нас с нови собственици. Плановете бяха разкрити от главния изпълнителен директор на институцията Христос Мегалу, който пред медиите в Гърция съобщи, че най-голямата по размер на активите банка в Гърция планира да продаде активите си на Балканите.

Тук се включват дъщерните компании в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, като всичко това трябва да се осъществи до 2020 г., с което Piraeus Bank ще намали чуждестранните си експозиции.

Стратегически партньор търсят и от Първа инвестиционна банка, докато нови собственици, според публикации на пресата у нас, се търсят и за bTV.

Медията в момента е собственост на Central European Media Enterprises (CME), която има присъствие и в Хърватия, Словения, Румъния, Чехия и Словакия. 

Екипът на Profit.bg припомня, че през третото тримесечие на 2017 г. у нас бяха сключени и едни от най-големите сделки на имотния пазар у нас. Вижте повече информация по тази тема: 

Най-големите молове в БългарияЧетири от петте най-големи мола в България се намират в столицата

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg