Google ще уволнява служители, които отказват да се ваксинират

7840
Google ще уволнява служители, които отказват да се ваксинират

© Pixabay

Google и нейната компания майка Alphabet твърдо подкрепят ваксинацията още от лятото на тази година.

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай обяви през юли, че компанията ще изисква ваксинации за служителите, които се връщат в офисите.

По това време планът беше те да се отворят през януари 2022 г. Но в началото на този месец, на фона на засилващите се опасения относно броя на заразените, Google уведоми служителите в САЩ, че все още няма да изисква от тях да се връщат в офисите.

Ръководството обаче ги насърчава да продължат да идват, „където условията позволяват да се свържат лично с колегите си и да започнат да възвръщат мускулната си памет за по-редовно пребиваване в офиса“.


Принудителната ваксинация обаче не се приема еднозначно от служителите на Google. Няколкостотин от тях подписаха и разпространиха манифест, противопоставящ се на изискванията на компанията, които, според ръководството, ще се прилагат за всички служители, дори и за тези, които работят от вкъщи, но са ангажирани пряко или косвено с работата по държавни поръчки.

Най-новите насоки на Google описват някои опции за тези, които не искат да се ваксинират. Компанията казва, че служителите могат да „проучат“ дали има позиции, които не противоречат на заповедта. Те могат също да поискат изключения за религиозни вярвания или определени медицински състояния. Те ще бъдат предоставяни за всеки отделен случай.

Служителите на Meta ще могат да отлагат връщането в офиса с 3 до 5 месецаMeta, която доскоро бе известна като Facebook, обяви, че ще отвори напълно офисите си в САЩ на 31 януари, но ще даде на служителите възможност да забавят връщането си в тях с между 3 и 5 месеца

За служителите, които попадат извън обхвата на изискването и които могат да работят и извън офиса, компанията заявява, че ще могат да работят дистанционно за постоянно в бъдеще.

Служителите, които са в неплатен отпуск, ще могат да запазят социалните си придобивки си през първите 92 дни, се казва още в уведомлението на ръководството. Ако след шест месеца те все още не са се ваксинирали, договорите им с Google ще бъдат прекратени. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg