Градус става една от най-скъпите компании на борсата ни

13157
Градус става една от най-скъпите компании на борсата ни

Собствениците на Градус АД няма да могат да продават допълнителен брой акции в срок от 12 месеца след листването на компанията на Българска фондова борса, научи Profit.bg.

Компанията планира първично публично предлагане на родния капиталов пазар. Събитието се очаква в средата на тази година, а стойността на предложението към инвеститорите ще бъде за над 100 млн. лв, съобщиха от компанията преди месец.

В случай на успех на предлагането, Градус ще се превърне в една от най-скъпите публични компании. Днес тази класация се води от Софарма и Химимпорт, оценени на 566 и 551 млн. лв.

При положение че Градус получи одобрение на проспекта си от Комисията за финансов надзор в следващите седмици, то компанията няма да успее да попадне в SOFIX още при следващото ребалансиране на индекса.

Това обаче ще може да се случи през март'2019 г., при положение че Градус отговаря на изискванията за попадане в най-стария и престижен индекс на БФБ-София.

И ако това наистина се случи, борсово търгуваният фонд на Експат, следящ SOFIX (Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF), ще трябва бързо да попълни портфейла си с акции на компанията.

Същевременно, заради 12-месечната забрана, Градус няма да може да предложи нови акции на пазара и по този начин да отговори на търсенето.

Как това ще се отрази на цената – изводите оставяме на вас.

Финансовите резултати

Преди седмици компанията обяви финансовите си резултати за 2017 г., които са достатъчно перспективни. Отчетите показват общо консолидирани приходи на Градус АД в размер на 245.834 млн. лв. и нетна печалба след данъци в размер на 39.825 млн. лв.


Дивидентна политика

След предстоящото публично предлагане на Градус АД на Българска фондова борса, дружеството възнамерява да предложи на акционерите си минимум 90% от годишната печалба на холдинговата компания да се разпределя като дивидент, считано от 2019 г.

Тази корпоративна политика гарантира максимално доближаване на акционерите на Градус АД до финансовите резултати на всяко от дъщерните дружества.

Още за компанията

Компанията остава една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Тя е на първо място в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.

Градус на Шумът на парите

Членът на Съвета на директорите на компанията Георги Бабев ще е един от лекторите в панел „Капиталови пазари“ на предстоящото 9-о издание на Шумът на парите. Форумът, който ще се проведе на 22 и 23 май в зала ЕФЕ на столичния хотел Маринела, е безплатен за посетители.

Програмата, както и лекторите, потвърдили своето участие, можете да видите тук: profit.bg/forum 

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg