Греши ли Бъфет?

1973
Греши ли Бъфет?

Инвеститорът Уорън Бъфет бе един от големите акционери в Walmart до 2016 г., когато той продаде голяма част от притежаваните акции на Berkshire Hathaway в най-голямата верига магазини за търговия на дребно в света.

Именно тогава, през 2016 г., когато Бъфет продава акции на Walmart за близо 3 млрд. долара, той споделя, че огромната заплаха за търговците на дребно се казва Amazon и основателят на компанията Джеф Безос.

Оттгогава до днес акциите на Walmart поскъпнаха до близо 100 долара, спрямо 70 долара по времето, когато Бъфет продаваше. Само вчера компанията повиши пазарната си оценка с над 9% до 98.64 долара, като сделки бяха сключени и на 100.21 долара за брой след обявените резултати за второто тримесечие на 2018 г., които се оказаха по-добри от очакваните.


Да, Бъфет все още притежава 1.4 млн. акции от WalMart в края на юни, оценени на 140 млн. долара, но сгреши ли отново той?

Оракулът от Омаха не каза лоша дума за WalMart при продажбата на акциите им, дори напротив, той все още поддържа добри отношения с гиганта, тъй като притежава дистрибуторът McLane, когото купува именно от WalMart.

“WalMart е невероятна компания и това, което Сам Уолтън и неговите наследници са изградили, е чудесен пример за американския бизнес“, каза Бъфет пред CNBC през 2016 г.

Инвеститорът обаче допълва, че „търговията на дребно е тежък сектор, докато ръстът на Amazon продължава. „Има други сектори, където няма да се притеснявам толкова много да вложа парите си“, споделя Бъфет.

Онлайн бизнесът е труден за прогнозиране. Реших да потърся по-лесен начин да изиграя картите си.

Оттогава до днес Бъфет закупи близо 5% от Apple, което е най-голямата му технологична инвестиция след IBM. Той също така придоби и дялове от по-малки компании като израелската фармацевтична Teva Pharmaceuticals.

Отчетът на WalMart показа ръст в онлайн продажбите на компанията, но също така посочи и силното потребление в САЩ в този момент от икономическия цикъл. Същото се отчита и при продажбите на друга верига магазини – HomeDepot.

В последните години WalMart се справя доста добре в частта с онлайн продажбите и това го отчита и самият Бъфет. Бившият директор в Amazon Марк Лоур днес ръководи звеното за онлайн търговия на Walmart, която придоби Jet.com и само от началото на 2018 г. е добавила над 1100 бранда към предлагания асортимент.

Едно от нещата, които Бъфет споделя като голямо предимство за WalMart е наличието на магазини из цялата страната, откъдето лесно могат да се обслужват и онлайн продажбите. Наскоро от Amazon пък обявиха за безплатни доставки на покупки от веригата супермаркети Whole Foods, която придобиха преди време, с което последваха стратегията на WalMart. Последната пък закупи индийската компания за онлайн търговия Flipkart, с което битката за надмощие стана още по-силна.

През 2016 г. Бъфет посочва един много интересен факт: Продажбите на WalMart в онлайн сегмента са толкова, колкото Amazon прави като годишен ръст. Говорим за 12-14 млрд. долара на година, казва той.

По данни от юли на Emarketer, Amazon държи 49% от онлайн продажбите в САЩ, спрямо 3.7 на сто за WalMart, които се нареждат след eBay и Apple.

Трябва да споделим, пишат от CNBC, че още през 2015 г., малко преди Бъфет да продаде акциите си от WalMart ,той вече е наясно с опасността от страна на Amazon.

“Онлайн търговията трябва да е много важен елемент за WalMart, именно там те трябва да станат много, много конкурентни“, споделя един от най-добрите инвеститори в историята.

И изглежда е прав, тъй като онлайн продажбите на WalMart скочиха с 40%, а също такава е прогнозата и за цялата 2018 г. Това обаче е по-малко от 50% ръст, реализиран през третото тримесечие на 2017 г.

„Джеф Безос изгради една невероятна икономическа машина, при това от нулата и в среда с конкуренти, разполагащи с много капитал“, допълва Бъфет.

Греши ли отново Бъфет за WalMart?

Преди време инвеститорът сподели една от най-големите си инвестиционни грешки, освен тази да не инвестира в Amazon – а именно да не инвестира повече в WalMart. Първите си покупки в WalMart Бъфет прави на цена от 23 долара за брой.

Бъфет обясни с 1 дума защо не е инвестирал в AmazonДнес шест от 10-те най-скъпо оценени компании в света са технологични

Тогава, през 2004 г., Бъфет споделя, че планира да придобие 100 млн. акции от WalMart, но това води до ръст в цената на книжата. Очакванията на легендарния инвеститор тогава са били, че цената ще отчете спад, след което той ще може да купи още акции, но това не се случва.

Именно тази грешка и покупката на по-висока цена (но не и желаното количество) е коствала на Berkshire около 10 млрд. долара. През 2015 г. Бъфет споделя, че пропуснати ползи от невъзможността да се придобият 100 млн. акции от WalMart са коствали 50 млрд. долара на Berkshire.

“Провалихме се, каза и вицепрезидентът на Berkshire Чарли Мънгър, коментирайки факта, че компанията им не е купила повече акции от WalMart.

Бъфет обаче продължава да твърди, че „компанията има много сериозен конкурент в лицето на Amazon”.

В последните 12 месеца акциите на Walmart са добавили 25% към стойността си, а Amazon бележи ръст от 93%. 

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg