Х. Йорюджю: Основният ни проблем е намирането на служители

2395
Х. Йорюджю: Основният ни проблем е намирането на служители

Основният ни проблем в производството е намирането на служители, което като цяло е проблем в България и дори в Европа, заяви Хюсеин Йорюджю, изпълнителен директор на Алкомет, по време на панел „Двигатели на икономиката“ от финансовия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Има някои предпазни мерки, които ние от Алкомет предприемаме. В Шумен си сътрудничим с общината и с образователни институции, за да създаваме и образоваме работна сила.

Проблемът с работна сила е двустранен. От една страна, имаме квалифицирани кадри, които в България липсват, особени в инженерната професия, която е минимално застъпена в университетите. Тази година интересът отново е нисък. Има определени специалности, в които всички се записват, докато инженерните специалности в университетите не приемат достатъчно хора. 


Това ще създаде голям проблем за производствения отрасъл, посочи изпълнителният директор на Алкомет.

Проблемите с неквалифицираните служители са сходни. Да намериш дори 10 неквалифицирани служители се превръща в проблем.

В нашия район все повече компании започват бизнес. Те също имат нужда от служители, което създава конкуренция за служители между работодателите. Това не е здравословна ситуация. Заплатите очевидно ще нараснат, ако производителността нараства. Но ако заплатите нарастват заради конкуренцията между компаниите, това не е здравословно, заяви още той.

Това ще създаде инфлация, ще намали растежа и като цяло няма да е положително за българската икономика, допълни Хюсеин Йорюджю. 

  

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Миксера
# 0
18:12 | 3 December 2019
Господина що не каже и колко кадърни кадри изгони с тенденциозното си отношение към работниците, съчетано с унизително общуване? Лично на мен е крещял сякаш съм животно...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg