Hellenic Petroleum придоби мащабен фотоволтаичен проект в Гърция

581
Hellenic Petroleum придоби мащабен фотоволтаичен проект в Гърция

© HELPE

На 1-ви октомври 2020 г. HΕLLENIC PETROLEUM (HELPE), най-голямата индустриална и търговска група в Гърция, финализира процедурата по придобиване на силно портфолио от фотоволтаични проекти в последен етап на лицензиране, намиращи се в района на гр. Козани, Гърция. Сделката се реализира чрез ELPE RENEWABLES, дъщерно дружество изцяло собственост на Групата HELPE. Проектите са придобити от базираната в Германия JUWI – водеща компания в създаването и реализирането на международни проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници.

След приключването си, фотоволтаичният проект ще бъде най-мащабната инициатива за генериране на енергия от възобновяеми източници в Гърция и един от най-големите соларни проекти в Европа с обща планирана инсталирана мощност от 204 MW. Общата стойност на инвестицията се изчислява на 130 милиона евро, като за повече от 35% от материалите, оборудването и човешкия ресурс ще се използват гръцки източници, като по време на строителния етап се очаква да се създадат над 350 работни места за жители на региона. По-конкретно, проектът включва изграждането на 18 фотоволтаични системи, обхващащи площ от 4 400 декара. Изграждането се планира да започне през октомври и ще продължи 16 месеца, така че паркът да влезе в експлоатация до първото тримесечие на 2022 година.

Годишното производство на електроенергия се изчислява на 350 Gwh, което е достатъчно да снабдява с чиста енергия с нулеви емисии над 75 000 домакинства и да спестява 320 000 тона емисии на въглероден диоксид на годишна база, което е равно на 1,1 млн. декара горска площ. Проектът е част от изпълнението на средносрочната стратегическа цел, поставена от ръководството на групата HELPE, предвиждаща производството на 600 MW от инсталирани ВЕИ съоръжения до 2025 г. и 50% подобрение на екологичния отпечатък на Групата до 2030 г.


Допълнително, на 5 октомври, 2020 г., HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, дъщерно дружество изцяло собственост на Групата HELPE, успешно реализира нова емисия облигации на стойност 99.9 млн. евро, с доходност от 2.42%.

Те формират една обща серия с предишно издадените облигации от HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, с падеж месец октомври, 2024 година и бяха предложени посредством частно пласиране. Новоиздадените облигации бяха изцяло записани на избрани институционални инвеститори, като водеща е Европейската банка за възстановяване и развитие, която притежава 75% от тях.

Това действие е в подкрепа на подобряване и диверсификация на инструментите за финансиране на Групата, като по този начин осигурява стабилно присъствие на международните капиталови пазари с участието на водещи финансови институции. Същевременно, се постига допълнително намаление на разходите за финансиране. Привлечените средства ще бъдат използвани единствено за реализацията на този важен проект за ВЕИ в Козани.

Андреас Сиамисис, Главен изпълнителен директор на HELPE, коментира: „Имаме огромното удоволствие да обявим приключването на процеса по придобиването на фотоволтаичния проект за енергия от възобновяеми източници в Козани както и осигуряването на неговото финансиране. Това потвърждава нашия ангажимент да ускорим стратегия си за преход към чиста енергия и диверсификация на портфолиото, въпреки кризата с COVID-19. В същото време осигуряваме материален принос, както за местната, така и за националната икономика. Допълнително, успешно завършилото финансиране в тази нестабилна среда и с участието на ЕБВР представляват вот на доверие в стратегията на Групата за диверсифициран модел и приноса й за подобряване на околната среда.“

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg