Хвани ме, ако можеш: Неопитни хора наемат опитни, за да си намерят работа

18724
Хвани ме, ако можеш: Неопитни хора наемат опитни, за да си намерят работа

© Pexels

Интервютата и изпълняването на задания при наемане на работа са важна част от HR процесите на всяка организация. Те позволяват на кандидатите да покажат най-доброто от себе си, отколкото в автобиография, а на мениджърите – да определят как даден човек ще се впише в техния екип.
 
Ръстът на онлайн интервютата по време на пандемията обаче доведоха и до ръст на кандидатите, които се опитват да измамят системата, като наемат хора, които действат и говорят от тяхно име, разказва Out Source Accelerator.
 
В схемата с прокси интервютата по-опитен от реалния кандидат преминава през всички въпроси и задачи, поставени от компанията, и така осигурява позицията на човека, който го е наел. 

Четирите характеристики на идеалния служителЕнтусиазъм, любопитство, активно слушане - това е част от арсенала, на който може да разчитате за успех


В много случаи кандидатите, които използват този подход, са недостатъчно квалифицирани - или дори напълно неквалифицирани - за работата, за която кандидатстват. Наемайки заместник, те могат да си намерят работа, за която иначе не биха имали шанс.

Въпреки че схемата работи за позиции, които не са свързани с творчески и управленски дейности, прокси интервютата са широко разпространени в ИТ индустрията, което създава огромни рискове за компаниите, защото води до достъп до критична инфраструктура на неквалифицирани служители. 
 
Експерти по подбор на персонал казват, че телефонните интервюта са най-лесни за фалшифициране. Видео интервютата пък могат да бъдат фалшифицирани чрез простото твърдение, че уеб камерата е счупена, чрез залепване на лента, която да закрие частично изгледа на обектива, или цифрово замъгляване.
 
Добрите служители невинаги са влюбени в работата си Ако вашите служители са на линия всеки ден, правейки точно това, което искате от тях, значи те работят


Тъй като все повече и повече компании провеждат интервюта за работа чрез видео чат и наемат служители, на които е разрешено да работят от разстояние, експертите казват, че измамата работи по-лесно от всякога.

„Прокси схемата определено се разраства заради хоумофис културата, която позволява и наемането на хора от други държави“, казва Амил Карими, главен анализатор във фирмата за киберсигурност Optiv.
По-лошото е, че компаниите и специалистите по подбор на персонал често се срамуват да признаят, че са били измамени.
 
Статия в Insider посочва, че подобни случаи не стигат до правоприлагащите органи.
 
Ето защо някои специалисти по набиране на персонал просто оставят измамниците да си тръгнат, като се позовават на очевидните им неадекватни действия, вместо да се опитват да докажат, че са фалшифицирали пътя си към работата.
 
Така проблемът с прокси интервютата на практика остава нерешим, създавайки огромни трудности за компаниите, които отчаяно се нуждаят от способни служители. 
 
На този фон HR специалистите съветват да бъдете бдителни с всичките си кандидати и да се уверите, че процесът по наемане достатъчно добре отсява неквалифицираните кандидати от квалифицираните.
Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg