И. Щериев: Отчитаме най-добро първо тримесечие за последните 10 г

790
И. Щериев: Отчитаме най-добро първо тримесечие за последните 10 г

Тази година Македонската фондова борса отчита много добри първи 4 месеца. Общият оборот за периода е около 85 млн. евро, което е доста добре за нашите обстоятелства. Оборотът за цялата минала година бе 77 млн. евро, което означава, че тази година го надхвърлихме само за четири месеца.

Допълнителни анализи сочат, че тази година отчитаме най-доброто си първо тримесечие за последното десетилетие, заяви Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса, по време на панел Капиталови пазари от финансовия и икономически форум Шумът на парите.

Общото ниво на пазарните оценки също нараства. Основният ни индекс се повишава с около 16% от началото на годината, което е продължение на тенденция от 2017 г., когато индексът нарасна с 18%.


Структурата на оборота, особено от страна на търсенето, е, че се доминира от индивидуални инвеститори. Месечните статистики показват, че участието на ритейл инвестититорите нараства от 45 до 65%.

Имаме комбинация от доста добри фактори. Пазарните нагласи определено са много положителни. Представянето на листваните компании статистически е много добро, посочи още Иван Щериев.

Според неодитираните отчети за миналата година, 70 от 100 листвани компании са на печалба. Общата печалба пък нараства с 6% на годишна база. За сравнение, БВП на страната нараства с около 3%.

Резултатите за първото тримесечие са наистина добри. На регионално ниво ние сме банката с най-много листвани банки - 10 банки, като 5 от тях са в индекса. Банките обявяват наистина добри печалби и това е основният двигател на листваните компании.

Неикомическите и политически фактори също влияят на търговията. Евентуален пробив в преговорите за името на Македония вероятно също ще окаже положителен ефект, допълни експертът.

Дивидентната доходност в момента започва от 4-5%, като в някои компании дори достига двуцифрени стойности.

Основното предизвикателство пред Македонската фондова борса остава как да привлечем чуждестранни инвеститори. Очакваме много SEE Link и други проекти да помогнат в тази насока.

Относно SEE Link, от самото начало бяхме наясно, че това е стратегически проект. В момента в платформата са интегрирани общо седем пазара.

Преговаряме с Атинската борса и се надяваме, че тази година те ще се присъединят. Водят се преговори с Черна гора и Букурещ. Индексът на SEE Link включва 60 компании в момента, добави още Щериев.

Ние финансираме тази инфраструктура, защото тя ще отнеме време. 

Основните приоритети са да създадем нещо като регионално проучване за всички компании и изграждане на инфраструктура за трансграничен сетълмент за търговия.

Вече сме в сериозна фаза на преговори с международна банка, която присъства в региона, за да използваме техните услуги за трансграничен сътелмент за SEE  Link.

Трябва да сме търпеливи и да финансираме проeкта, за да оберем плодовете от него в бъдеще, призова Щериев.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2018

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg