И. Скарлатов: Фокусът през следващите години ще е към SEE Link

1366
И. Скарлатов: Фокусът през следващите години ще е към SEE Link

Днес фокусът на панел „Капиталови пазари“ до голяма степен е насочен към новата регионална платформа за търговия SEE Link, обединяваща на този етап пазарите в България, Македония и Харватия, коментира Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital и модератор на панел Капиталови пазари, част от първия форумен ден на Шумът на парите. 

Очаква се съвсем скоро към сдружението да се присъединят гръцката и румънската борса. Обсъжда се въвеждането на единен индекс, който най-вероятно ще бъде преразгледан при влизането на нови партньори.

Има големи очаквания към тази платформа за следващите няколко години. Миналата година говорихме за консолидация на пазарите в Европа, а по време на тазгодишния форум вече става въпрос за регионалния пазар, посочи Скарлатов.

От това, което направи австрийската фондова борса – а именно, че продаде дела си в няколко регионални фондови борси, подразбирам, че по-добре да не се притежава, а да има търговско партньорство.

Това, което можем да очакваме като новост, с въвеждането на новата платформа SEE Link, е въвеждането на търговия с ДЦК. Такава идея се лансира от организаторите. Подобно действие може да доведе до сериозен ръст на ликвидността, посочи експертът.

Лансира се също разрешаване на казуса с така наречените „заспали акции от приватизацията“ в ЦД.

Също така новата платформа дава възможност за създаване на индексен фонд, базиран върху индекса, който вече е реалност и предстои да се обновява с присъединяването на нови членове. Това е обединяващото звено, което може да вдигне регионалните борси, прогнозира Илиян Скарлатов.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...