Идва ли моментът на истината за „Великолепната седморка“ на Уолстрийт?

1020
Идва ли моментът на истината за „Великолепната седморка“ на Уолстрийт?

Наближава пладне за най-големите акции на пазара, тъй като се засилва натискът върху високо оценените технологични компании и тези в растеж да постигнат стабилни печалби в момент, когато високата доходност на облигациите заплашва да притъпи очарованието на акциите. 

Огромните ръстове на т.нар. "Великолепна седморка“ - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla и Meta Platforms – водят до почти цялата годишна печалба на S&P 500, заради голямата си тежест в индекса.

Това звездно представяне също така повишава залозите в настоящия сезон на печалбите. Оценките се увеличяват, като „Великолепната седморка“ се търгува при средно съотношение цена/печалба (P/E) от 33,5 в сравнение с 18,3 средно за целия S&P 500, посичва Reuters.

В същото време доходността на държавните ценни книжа, която е на 16-годишен връх, създава инвестиционна конкуренция на акциите. При положение че държавните облигации на САЩ вече предлагат безрискова доходност от около 5%, инвеститорите може да са по-малко снизходителни към компании, които не са в състояние да постигнат добри резултати.


Такъв изглежда случаят с Tesla, която вече отчете резултати за този период. Акциите на компанията се понижиха със 7% в четвъртък сутринта, след като производителят на електромобили не успя да отговори на прогнозите на Уолстрийт за брутния марж, печалбата и приходите за третото тримесечие.

Резултатите на Microsoft, Alphabet - компанията майка на Google, Amazon и Meta - компанията майка на Facebook, се очакват следващата седмица, докато Apple и Nvidia трябва да докладват през следващия месец.

Спад в акциите на Tesla и други EV съперници последва песимизма на Мъск Tesla отчете коригирана печалба от 66 цента на акция спрямо очакваните 73 цента

"Всички знаят, че тези момчета ще направят пари", казва Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute (WFII), визирайки Великолепната седморка. "Единственият въпрос е колко бърз е този ръст на приходите и дали инвеститорите не са надплатили за него."

През юни инвестиционният институт Wells Fargo понижи оценката си за сектора на информационните технологии - който включва Apple, Microsoft и Nvidia - от "благоприятна" на "неутрална".

Според Таджиндер Дхилон, старши анализатор в LSEG, като цяло компаниите с мегакапитализация се очаква да отчетат 32,8% ръст на приходите през 2023 г., докато при останалата част от S&P 500 се наблюдава спад от 2,3%.

Перспективите се усложняват от непрестанното покачване на лихвените проценти и доходността на съкровищните облигации, което се дължи на комбинацията от ястребски настроения на Федералния резерв в условията на силна икономика и притеснения за фискалната картина на САЩ.

Доходността на 10-годишните облигации на САЩ достигна 4,9%S&P 500 падна с 1,3%, Nasdaq загуби 1,6%, а Dow изтри над 300 пункта

Компаниите в растеж и технологичните се смятат за по-уязвими към по-високата доходност, тъй като техните обикновено стабилни прогнозни бъдещи парични потоци се оценяват по-ниско, когато инвеститорите могат да спечелят повече от безрискови държавни облигации.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации неотдавна достига 4,94%, което е най-високата стойност от юли 2007 г. насам.

"Хората имат избор, какъвто не са имали, и ще разпределят средствата си по различен начин", казва Тим Паглиара, председател и главен инвестиционен директор в CapWealth. "Преразпределението на средствата занапред ще предполага по-ниска възвръщаемост и повече трудности за Великолепната седморка да запази лидерството си."

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заявява в сряда, че е загрижен за въздействието на високите лихвени проценти върху купувачите на автомобили.

По-доброто представяне на мегакомпаниите през тази година означава, че пазарната им сила също е нараснала. Общата пазарна капитализация на седемте компании надхвърля 30% от общата пазарна стойност на S&P 500 по-рано този месец, според LSEG Datastream.

Доходността на облигациите застрашава мекото кацане на глобалната икономикаБързите движения на финансовите пазари биха могли да се окажат сериозен дестабилизиращ фактор

Според месечното проучване на BofA Global Research, публикувано тази седмица, повече от 1/3 от мениджърите на фондове са посочили "дълги позиции в големите технологични компании" като най-натоварената сделка.

"Възвръщаемостта на S&P 500 през тази година се определяше изцяло от възвръщаемостта на седемте най-големи акции, а тези седем акции стават все по-надценени", заявява и Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management.

Разбира се, залагането срещу шампионите на пазара се оказва нерентабилно начинание. Индексът на 10-те акции NYSE FANG+, който включва Великолепната седморка, е спечелил 140% от края на 2019 г. преди пандемията, в сравнение с 33% печалба за S&P 500.

Nvidia ли е новата Tesla за инвеститорите?Трейдърите са отделили повече от 100 милиарда долара за опции на Nvidia от началото на 2023 г. до средата на август

Някои инвеститори също така правят разграничения между седемте акции. Brandywine Global държи акции на Alphabet и Meta, които генерират значителни парични средства и са по-евтини от мегаакциите на колегите им, казва Патрик Касър, портфолио мениджър в инвестиционната компания.

"Всички те са истории за растеж", казва Касър. "Но откъде идва този растеж, колко стабилен се очаква да бъде той и колко е под техен контрол, наистина се различава много между седемте."

Българският бизнес

Всичко по темата Сезонът на печалбите Q3 2023

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg