Идва ред на най-голямото увеличение на капитал у нас за 2018 г.

1945
Идва ред на най-голямото увеличение на капитал у нас за 2018 г.

© Pixabay.com

Сирма Груп Холдинг уведомява инвеститорите относно началото на публично предлагане на 39 573 679 акции с право на един глас, право на дивидент и ликвидационен дял, съразмерен с номиналната стойност на акцията, с номинална и емисионна стойност 1 лев всяка.

Акциите ще бъдат издадени в резултат на увеличаване на капитала на технологичната компания от 59 360 518 лв. до 98 934 197 лв., което е взето с решение на Съвета на директорите от 2 май 2018 г. и се осъществява с потвърден Проспект за публично предлагане на акции от Комисията за финансов надзор.

Капиталът ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и напълно заплатени най-малко 19 786 839 броя акции. При положение че инвеститорите запишат увеличението на капитала на 100%, то това ще е най-голямото набиране на средства на Българска фондова борса за настоящата година, от което компанията ще набере 39.5 млн. лв. 

Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 7 дни след датата на публикуване на настоящото съобщение, информират от компанията чрез X3News.

Цветан Алексиев: Сирма Груп е интересна за чуждите инвеститори Целта на Сирма Груп Холдинг е да набере 20 млн. евро от предстоящото увеличение на капитала


Срещу всяка една притежавана акция от капитала на дружеството се издава едно право, като срещу 1.5 права, акционер или трето лице, придобило права, имат право да запишат една нова акции от настоящата емисия с емисионна стойност 1 лв.

Всяко лице може да запише най-малко 1 нова акция и най-много такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права разделен на 1.5, като при получаване на число, което не е цяло, се закръгля към по-малкото цяло число.

Настоящите акционери придобиват правата безплатно. Всички останали инвеститори могат да закупят права чрез сделка на организирания от „Българска фондова борса - София”АД пазар на права в срока за прехвърляне на правата или на организирания от „Българска фондова борса -София” АД явен аукцион за неупражнените права, след изтичане на срока за прехвърляне на правата.

Началната дата за търговия на правата е третият работен ден, следващ изтичането на 7 (седем) дни от датата на публикуването на съобщението за публичното предлагане.

Нетната печалба на Сирма Груп Холдинг достигна 5.3 млн. лв. Приходите на групата отбелязват ръст от 20.32% на годишна база, като нарастват от 37.2 млн. лв. на 44.7 млн. лв.


Крайният срок за прехвърляне на правата е първият работен ден, следващ изтичането на 14 дни, считано от началната дата за прехвърляне на правата. Прехвърлянето на правата се извършва на „БФБ-София” АД. Съгласно правилника на „БФБ-София” АД последната дата за търговия с права на борсата е два работни дни преди крайната дата за прехвърляне на права.

Началният срок за записване на акции съвпада с началния срок за прехвърляне на правата. Крайният срок за записване на акциите от притежателите на права е първият работен ден, следващ изтичането на 15 работни дни от деня, в който изтича срокът за прехвърляне на правата. Не се допуска записване преди посочения начален и след посочения краен срок за записване.

Увеличението на капитала се осъществява от Първа Финансова Брокерска Къща, но инвеститорите могат да се обърнат също така към всеки инвестиционен посредник, член на Българска Фондова Борса – София АД.

Вчера ви информирахме, че акциите на Сирма Груп Холдинг са най-поскъпващите за последните 30 дни сред компаниите от SOFIX, като към днешна дата добавят 14.29%, до 0.96 лв. за брой. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...