IEG: Key Energy се съюзява с вятъра и слънцето

343
IEG: Key Energy се съюзява с вятъра и слънцето

© Italian Exhibition Group

Italian Exhibition Group се съюзява с вятъра и слънцето.

Key Energy – изложението на IEG, посветено на възобновяемите енергийни източници, интелигентния град и устойчивата мобилност, ще се проведе присъствено в Римини от 26 до 29 октомври тази година паралелно с Ecomondo.

То ще постигне две ключови споразумения за сектора на възобновяемата енергия и възловото му значение в екологичния преход на страната: на практика се подновява до 2023 г. сътрудничеството с ANEV - Националната асоциация за вятърна енергия на Италия, а с Italia Solare в изложбените павилиони на Римини през април 2022 г. ще се проведе издание на Forum Tech, съчетано с изложбено събитие, което ще бъде отправна точка за операторите от фотоволтаичния сектор.

„Това са две стратегически споразумения", подчертава изпълнителният директор на IEG Корадо Перабони, "които утвърждават водещата позиция на нашето събитие и които ще съсредоточат към Римини най-добрите възможности за обмен на мнения за пазара и възобновяването на бизнеса на компаниите“.


В частност, сътрудничеството с ANEV е насочено към укрепване на сегмента на вятърната енергия в рамките на Key Energy, за до го превърне в отправна точка за целия средиземноморски басейн чрез технически и приложни събития в сектор, който днес в Италия отчита 11 GW инсталирана мощност, а през 2020 г. отбеляза 75% спад на инсталираната мощност спрямо предходната година със само 85 MW.

Както е посочено в доклада на Energy Strategy Group от Политехнически университет Милано, изготвен за Key Energy миналата есен, дори при темп на растеж, равен на този от 2019 г., инсталираната от този момент до 2030 г. вятърна енергия няма да достигне показателя от 19.3 GW, който е сред целите, определени в Интегрирания национален план за енергетика и климат (PNIEC).

„Италианският ветроенергиен сектор," заявява председателят на ANEV Симоне Тоньи, "днес се нуждае от решителен тласък в посока опростяване. Земята го иска от нас. Не се нуждаем от стимули, а по-скоро от премахване на бюрократичните пречки, които водят до повече от пет години чакане за разрешения за инсталация.

Радваме се, че подновихме сътрудничеството с Key Energy, което е сериозна възможност за разпространяване на това послание, адресирано до ключови обществени фигури поради институционалната значимост, която събитието придоби през годините. От този момент до 2030 г. ветроенергийният сектор може да създаде 67 000 нови работни места.

Въпреки това нито изтичащия срок на търговете през 2021 г., нито регулаторната рамка, уреждаща присъединяването към електрическата мрежа, не съответстват на целите за увеличаване на вятърната енергия. Днес, всъщност, от операторите се изисква да разрешават за сметка на оператора Terna, на когото след това прехвърлят безплатно части от мрежата с голямо увеличение на времето и разходите“. 

Фотоволтаиците в Италия също претърпяха спад през 2020 г. Към днешна дата инсталираните мощности са 21 GW. През 2020 г. са инсталирани 620 MW, тоест 15% по-малко спрямо 2019 г. Целите на PNIEC определят инсталираната мощност от фотоволтаици през 2030 г. на 52 GW, с голям резерв за растеж за един от основните фактори на декарбонизацията, чиято цел е да намали изменящите климата емисии с 55% до 2030 г.

„Технологията е готова," потвърждава председателят на Italia Solare Паоло Роко Висконтини, "и тя е по-надеждна и подходяща, отколкото преди. Операторите са готови. С това събитие на изложението в Римини през април следващата година IEG е готова да подаде ръка на пазара и затова бих искал да подчертая, че пролетта е един символичен период за слънчевата енергия.

В този период от годината липсваха събития, посветени специално на фотоволтаичния сектор, които да срещнат търсенето и предлагането на продукти и технологии. Печеливша комбинация, която е и послание към лицата, вземащи политически решения, които се надяваме бързо да създадат регулаторната рамка за постигане на целите, определени от PNIEC“.

„Текущото определяне на новите европейски цели за възобновяемите източници до 2030 г.," казва Джани Силвестрини, председател на Научно-техническия комитет на Key Energy, "което трябва да доведе до задоволяване на доста над две трети от търсенето на електроенергия със зелена енергия, изисква много силно ускорение и най-вече в нашата страна. 

Освен това, процентът от 72% зелена електроенергия, посочен от министър Чинголани, представлява предизвикателство, което може да бъде преодоляно единствено с опростяването на разрешителните, върху което правителството работи.

В този контекст на внезапно активизиране след години на спокойствие, инициативите в края на октомври на KeyEnergy, както и Forum Tech за фотоволтаични технологии, който ще се проведе също в Римини през април 2022 г., представляват важни и ползотворни моменти за обсъждане и насърчаване“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg