Илия Лингорски: Хората са основният двигател на растежа

2103
Илия Лингорски: Хората са основният двигател на растежа

Една от основните причини за растежа у нас са хората. В България се наблюдава силна инициатива за предприемачество, която набира инерция.

Това посочи Илия Лингорски, главен икономист на Българска банка за развитие, по време на форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

По думите му финансовият сектор има привилегията да бъде „съучастник“ в този процес, като това се отразява в рекордните финансови резултати на българската банкова система, които не биха били постижима без предприемаческите инициативи у нас.


Така, според Лонгорски, българските фирми са един от основните двигатели на растежа у нас, които в последно време инвестираха сериозно в технологии и излизане на нови пазари, увеличавайки добавената си стойност.

„От един екстензивен модел на растеж икономиката ни отива към интензивен ход на растеж“, каза Лингорски, добавяйки, че именно тук е ролята на финансовия сектор, предоставяйки връзката между финансирането и инвестициите.

По думите му, у нас има стабилна макроикономическа и фискална среда от повече от 10 години, което е предпоставка за устойчив растеж. Това, че държавата не е правила опити да излъчи „индустриални шампиони“, също може да се смята за позитивен сигнал.

„На база иновативност и конкурентност индустриалните шампиони излизат на преден план сами“, смята Лингорски.

По отношение на размера на преките чуждестранни инвестиции у нас, икономистът отбеляза, че потокът им не демонстрира волатилност.

По думите му статистиката не отчита инвестициите, които частният сектор прави у нас, въпреки че те имат висок дял в състава на икономическия растеж.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
13:04 | 16 April 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg