Илон Мъск продаде 10 млн. акции, но въпреки това има повече книжа на Tesla

567
Илон Мъск продаде 10 млн. акции, но въпреки това има повече книжа на Tesla

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск продаде сериозен дял от книжата си през последните седмици, но въпреки това днес притежава с 564 000 акции повече, отколкото при старта на разпореждането със своите активи, пише CNN.

Точно преди месец Мъск попита своите 65 млн. последователи в Twitter, дали да продаде 10% от своя дял в компанията. До този момент той се е разделил с 10.1 млн. акции, или до достигането на тази цел остават още 7 млн. акции.

В същото време с продажбите, Мъск упражнява и част от опциите си, като по този начин купува акции. Той прави това на цена от 6.24 долара за брой, или доста под 1% от настоящата цена на книжата на Tesla.


След пускането на анкетата си в Twitter, той е упражнил опции за покупката на 10.7 млн. акции. В интерес на истината Мъск и без анкетата би упражнил тези опции, тъй като те са със срок до август 2022 г., след което ще изтекат.

Tesla дори се готви да възнагради Мъск с още опции, в зависимост от финансовите резултати на компанията. Именно дяловото участие на Мъск в компанията е причината за това той да е най-богатият човек в света, като състоянието му в момента се оценява на 269 млрд. долара.

Данъците – основната причина за продажбите

Когато да упражни опциите си и Мъск ще трябва да плати доста голям данък върху доходите, понеже получава тези опции като форма на възнаграждение.

Той ще дължи около 5 млрд. долара данъци върху новите акции, които е закупил след 8 ноември. Освен това ще дължи и по-малко щатски данък. Именно продадени до момента 10.1 млн. акции са с тази цел – покриването на данъчните му задължения.

С останалите средства той по всяка вероятност ще упражни и останалите 12.2 млн. опции, които са с падеж след около 8 месеца.

А това би означавало, че той ще трябва да продаде нови 5.3 млн. акции, за да заплати данъка върху тях. Това обаче ще означава, че той ще увеличи своето притежание с още 7 млн. акции.

Но не се притеснявайте за Мъск. При положение, че упражни всичките си 22.9 млн. опции, той ще има повече акции, но също така и още опции, които могат да му бъдат предоставени от компанията. До 2028 г. Tesla може да го възнагради с още 50.7 млн. опции, чрез които той да купи акции на минимална цена.

Още опции, но при какви условия

До този момент Мъск е получил 3 транша от по 8.4 млн. опции за постигнатите резултатите на компанията. Днес оценката на Tesla e малко над 1 трилион долара, тъй че целта за капитализацията на компанията вече е постигната.

Според анализатори, Мъск може да получи нови 8.4 млн. опции заедно с резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на годината, както и още 16.8 млн. опции след първото тримесечие на 2022 година.

Следващият транш от опции може да бъде в началото на 2023 година

Нови продажби на акции от страна на Мъск

По-голяма част от продадените акции до момента, са закупени от Мъск от първичното публично предлагане на компанията през 2010 г. Това означава, че голяма част от реализираните 5.8 млрд. долара, които той е получил от продажбите през последните седмици, ще бъдат обложени с 20% данък върху дългосрочните капиталовите печалби. Значително повече ще заплати той от упражнените опции през последния месец.

Мъск ще трябва да продаде поне още 2 млн. акции, за да може да плати данъците върху допълнителните 12 млн. опции, които може да закупи в следващите месеци, изчисли CNN.

Дори и да продаде тези книжа, милиардерът ще притежава доста повече акции, отколкото в началото на ноември, когато попита последователите си дали да продава акции на Tesla.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg