Инвестиции в 3 компании на БФБ носят над 10% доходност за 40 дни

1396
Инвестиции в 3 компании на БФБ носят над 10% доходност за 40 дни

© Pixabay.com

След 15-те процента доходност, реализирани от SOFIX през 2017 г., миналата година не бе успешна за инвеститорите на Българска фондова борса.

Основният индикатор отчете спад от 12%, въпреки че щатските и европейските пазари завършиха годината на положителна територия.

От началото на 2019 г. SOFIX губи 2.14% от стойността си, а BGBX40 се понижава с 0.34 на сто.

Въпреки това на борсата ни все още се намират компании, които предложиха доста добра възвръщаемост на инвеститорите за първите 40 дни от годината.

Ето и три от тях:

Доверие Обединен Холдинг


Акциите на холдинговото дружество са най-добре представящите се на Българска фондова борса от тези, включени в изчислението на основните индекси.

Ръстът от началото на годината е от над 25%, като голяма част от повишението се дължи на факта, че Доверие Обединен Холдинг беше избран за купувач на 64% от капитала на втората по големина банка в Молдова - Moldindconbank

Инвеститорите са в очакване на консолидирания финансов отчет на компанията за четвъртото тримесечие на годината, както и от предстоящото ребалансиране на SOFIX през март 2019 г., които могат да донесат още поводи за радост на акционерите на дружеството.

Пазарната капитализация на Доверие Обединен Холдинг днес възлиза на 37 млн. лв.

Спиди

Книжата на куриерската компания добавиха 15.38% към пазарната си оценка спрямо края на 2018 г., на фона на позитивните новини, идващи оттам. Спиди получи разрешение за придобиване на Рапидо в края на миналата година, което се очаква да повиши пазарния ѝ дял през 2019 г.

В началото на 2019 г. пък стана ясно, че Спиди е закупила 100% от дяловете на софтуерната компания ОМГ Мобайл ООД за цена от 2 млн. евро.

Софтуерният разработчик работи със Спиди от 2012 г. насам, като в периода 2015-2017 г. бяха пуснати в експлоатация изцяло нови приложения, обслужващи основната дейност на Спиди в България, Румъния и Гърция.

Сделката е структурирана с плащане за 5 години и 75% от цената ще се плаща под условие, че ключовите разработчици останат да работят за компанията в този период.

Пазарната капитализация на Спиди, по последни данни, възлиза на 274 млн. лв.

Пет публични компании, които да следим през 2019 г.Кои са част от перспективните компании на Българска фондова борса?

Алтерко

Българската телекомуникационна компания завърши 2018 г. с неконсолидирана печалба от 712 хил. лв., преди облагането им с данъци. За последната 1 г. акциите на дружеството са добавили точно 20%, до ниво от 2.40 лв. за брой.

Две са добрите новини при дружеството. Първата е свързана със закупуването на акции от служителите на компанията, което, както и обратните изкупувания, винаги са приемани добре от пазара.

Втората новина пък е официалното одобрение от акционерите на Алтерко за продажбата на телекомуникационните компании в Европа – „Тера Комюникейшънс“ АД, „Теравойс“ ЕАД, „Алтерпей“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония) на една от най-бързо развиващите се компании в областта на нотификациите и мобилните услуги LINK Mobility Group ASA (LINK).

Сделката ще се сключи при минимална цена от 7.9 млн. евро, като 1/3 от нея ще бъде заплатена веднага, а друга третина ще е под формата на акции от LINK. Последната 1/3 от цената ще е оформена като кредит и ще се плати в срок от 3 г.

Борсата раздаде годишните си наградиЦеремонията се провежда за 18-и път

* Авторът не притежава акции от изброените по-горе компании
** Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg