Ал. Пеев: Никой нищо не прави пазарът ни да стане ефективен

2137
Ал. Пеев: Никой нищо не прави пазарът ни да стане ефективен

„БФБ продължава да бъде предимно функция на отрицателните навън новини като дори и положителни предстоящи отчети на някои от компаниите за третото тримесечие няма да окажат влияние върху цените на акциите", коментира Александър Пеев, портфолио мениджър, Съгласие Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

Вчера се разбра, че индустриалното производство в САЩ спадна за първи път от юни 2009 г. насам и това е отново признак за отслабване на икономическия ръст в Щатите и същевременно предразполага за очакване за наливане на пари от страна на ФЕД. Чувствителни за пазарите днес ще са данните за началното жилищно строителство, посочи още Пеев.

„В България, макроикономическата стабилност се поставя под въпрос - търсят се пари от сектор през сектор, но не се постига взаимно съгласие с обществото, а в такива обстоятелства няма как да сме спокойни и за БФБ-София", смята експертът. „Ако донякъде икономиката излиза от кризата, то това се дължи основно от „дърпането" на външните за страната икономики. Смятам, че държавата има изгода и ще листне на по-висока цена едно по едно дружествата като Българския енергиен холдинг (БЕХ), дъщерните му дружества Булгартрансгаз, АЕЦ Козлодуй, НЕК, Булгаргаз, Електроенергиен системен оператор, ТЕЦ Марица Изток 2, както и притежаваните от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма 33-проценти дялове в електроразпределителните дружества, контролирани от ЧЕЗ, ЕВН., т.к."

Според Пеев държавата безспорно се нуждае от значителни средства, които трябват освен за закърпване на дупки по бюджета, а и за обещаните пътни проекти, реформата в здравната и пенсионната система и др.

„В тази връзка новината от вчера за листването на Е.ON и неопределената дата за това кога ще се случи, както и опитите за среща с премиера не е нова, а си действа от края на май тази година, а до края на 2010 г. остават само два месеца", припомни портфолио мениджърът. „При условие, че държавата има най-голям интерес от подобни листвания, не бива, която и да е организация да си преписва заслугите за дадено листване на БФБ, защото резултатът от последните години го виждаме днес".

Приватизацията посредством капиталовия пазар е един от лостове на държавата за стимулиране на развитието му, но не може и да е лесната сламка за участниците на БФБ, сламката, за която всички са се хванали. Има и далеч по-разнообразни методи за развитието на капиталов пазар, коментира още експертът.

Той е на мнение, че интересът към капиталовия пазар спада всеки ден, като инвеститорите предпочитат да не поемат риска да инвестират в акции, които не се движат около истинските си справедливи стойности, въпреки че на БФБ има не малък процент привлекателни и добре управлявани компании.

„Борсата се нуждае от доверие, за да може да се развива. Не е сериозно да се внушава от експерти, че в момента "нямало нормални компании" на борсата и после да се оплакваме защо нямало ръстове, и да се преувеличава привлекателността на енергийните компании, които обаче имаха съвсем наскоро нарушения, за разлика от публичните компании в индексите на БФБ", каза Пеев. „Нека си говорим истината - в състава на основните индекси има акции с „порутени" цени, които са доста далече от справедливите си стойности".

Според него нищо не се прави пазарът ни да стане по-ефективен - за засилване на ликвидността, привличане на нови инвеститори, правилно оценена и отразена информация в цените на акциите, засилване на инвестиционната култура на обикновения гражданин и създаване на съсловни организации, които да защитават интересите на всички инвеститори посредством всички управляващи дружества и инвестиционни посредници, и т.н.

„Нека се замислим какво печели един дребен инвеститор с примерно 10 - 15 хил. лв. от това, че ще пуснат енергийно дружество при записване от 10-20 пъти. Вместо другите борси да се стремят към нашия като регионален център, ние сме тръгнали към македонския. Интересен феномен, който се наблюдава е, че се разчита на институции като КФН и БФБ да търсят чужди инвеститори, вместо посредниците и управляващите дружества сами да го правят", посочи Пеев. „Освен това в момента се готвят законови промени, а сегашната ни нормативната уредба е компилация от европейската и предимно американската практика, и съчетава една от най-добрите на капиталовите пазари в света".

Експертът коментира още, че един ефективен пазар се задвижва от брокерите - специалисти, дилъри. консултанти и т.н. и когато те вършат бизнеса, законите сами идват впоследствие, ако такава регулация е необходима изобщо. Тоест водещият двигател идва от хората и способността им в сектора на капиталовия пазар, а не да се чакат регулиращите институции.

„Практиката е доказала, че първоначалният тласък на стоковите и капиталовите пазари е създаден по този начин и след това е дошла необходимостта от регулация и за това макар и с някои дефекти, навън капиталовите пазари са се развили и продължават да се развиват", посочи в заключение Александър Пеев от Съгласие Асет Мениджмънт.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Пейо Александров
# 0
15:10 | 24 October 2010
Този смешник явно сам си пише и коментарите след статиите. Проследете всичките му мнения и тук и в инвестора. Навсякъде след тях седят хвалебствия. Сега разбирам защо го изгониха от няколко места. Последните 2-3 години разпрати къде ли не свои биографии, ама никой не иска дребни интригантчета. На думи го бива иначе. Само където един път казва едно, а когато не му е изгодно - веднага го обръща.
Common Stocks
# 1
08:10 | 20 October 2010
Великолепен анализ на г-н А. Пеев за сегашното състояние на българския фондов пазар. Мнението ми е, че на този пазар има достатъчно добри и качествени български акционерни дружества. При това, колкото е по-малка намесата на държавата на този пазар, толкова по-голяма ще бъде неговата ефективност. Инвестирането в акции на публичните дружества е чудесен начин за да се постигне доходност, която е по-голяма от предлаганите лихвени проценти на банките по депозитите. При това, повечето от банките в страната не са публични дружества и участват на капиталовите и финансови пазари чрез своята основна кредитираща дейност.
NICK
# 2
12:10 | 19 October 2010
ТЪЙ КАТО ОТДАВНА СЕ ЗАНИМАВАМ С КРЕДТИ И ЛИХВИ ПО ТЯХ ИМА НЕЩО КОЕТО Е СПАСИТЕЛНО ЗА БГ-ИКОНОМИКАТА, А ИМЕННО : ЗАБРАНА ДАВАНЕ НА ДИВИДЕНТ ПО-ВИСОК ОТ 5% ПО ДЕПОЗИТИТЕ ОТ БАНКОВИ И ДР. ИНСТИТУЦИИ. В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА АВТОМАТИЧНО В ИКОНОМИКАТА ЩЕ СЕ ВЛЕЯТ МЕЖДУ 5 И 10 МЛД. ЛЕВА ТЪЙ КАТО ДЪРЖАНЕТО ИМ В БАНКИТЕ ЩЕ СТАНЕ НЕ РЕНТАБИЛНО .МИСЛЯ ЧЕ ИДЕЯТА Е ОСЪЩЕСТВИМА САМО ОТ СМЕЛ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР КАКЪВТО ЗА СА СЪЖАЛЕНИЕ В МОМЕНТА НЯМАМЕ ,КАКТО И ЧЕ ТОВА НЕ СЕ ВИЖДА ОТ ПРЕМИЕРА БОРИСОВ.
vaseto
# 3
10:10 | 19 October 2010
Много е прав човека - казва истината
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg