БАКБ ще увеличава капитала при 4 лв. на акция

1393
БАКБ ще увеличава капитала при 4 лв. на акция

Aкционерите на БАКБ ще гласуват за увеличение на капитала от сегашните 12.62 млн. лева, разпределени в същия брой ценни книжа, на до 25.25 млн. лева. Решението ще се гласува на извънредно ОСА на 5 юли.

Емисионната стойност на новите акции ще е 4 лева, при 7.50 лв. пазарна цена от 2 юни.

Предстои също така и изборът на нови членове на Надзорния съвет на банката в лицето на Цветелина Бориславова и Мартин Ганев. Последният е предложен и за нов член на Одитния комитет.

Фондът на Цветелина Бориславова CSIF, който придоби дела на AIB в БАКБ в размер на 49.99% от капитала, ще влезе и в ролята на кредитор на банката. Това ще се случи, ако акционерите на финансовата институция гласуват „За" предложението да предостави кредитна линия на БАКБ в размер на 35 млн. евро.

В рамките на финансирането БАКБ ще може да използва средствата на траншове със срок на всеки отделен транш не по-кратък от 1 месец, но не по-дълго от срока на финансирането (12 месеца), като общата сума от използваните траншове не може да надхвърля 35-те милиона евро.

Лихвеният процент по всеки транш ще е в размер на едномесечен EURIBOR плюс надбавка от 4.50% на годишна база. Съответният едномесечен EURIBOR се определя и променя в началото на всеки месец от срока на транша. Лихвата е платима месечно.

В материалите по дневния ред на ОСА-то пише, че средствата по финансирането ще подкрепят БАКБ при извършване на обичайната й дейност по управление на ликвидността и кредитния портфейл. Финансирането е важно за банката и нейните акционери, защото тя ще получи достъп до допълнителен източник на финансиране в условията на все още затруднен достъп до местните и международните кредитни и капиталови пазари, като условията, при които се предоставя финансирането отразяват адекватно пазарната ситуация в момента, както и риска на държавата и кредитния риск на банката.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg