БГ Агро прогнозира 6.7 млн. лв. нетна печалба за 2009 г.

1007
БГ Агро прогнозира 6.7 млн. лв. нетна печалба за 2009 г.

Ръководството на БГ Агро АД очаква нарастване на консолидираната нетна печалба към края на 2009 г. с 36% спрямо 2008 г., до 6.71 млн. лв., информират от компанията.

Оттам допълват, че основен фактор е оптимизацията в разходната част. Оперативните разходи за 2009 г. се очаква да намалеят с над 1.1 млн. лв., спрямо 2008 г.

Положително се отразява и намаленото миноритарно участие в някои от дъщерните компании, което води до задържане в холдинга на целия резултат от дейността им.

Очаква се обемите на търговия да надминат 207 хил. метрични тона през 2009 г. или с над 18% повече от миналата година, а собственото производство да нарасне с около 3%, което допринася приходите на компанията да нарастват въпреки по-ниските през 2009 г. цени на стоките, обект на производство и търговия.

При активите очакванията са да надминат 70 млн. лв., а собственият капитал да нарасне до над 52 млн.лв.

Прогнозираните резултатите към края на годината не включват субсидии за 2009 г. в размер на близо 2.5 млн. лв., които се предвижда да се получат в началото на 2010 г.

Очакваната от БГ Агро АД печалба за годината в пълна степен обезпечава планираните инвестиционни разходи за 2010 г., като в зависимост от развитието на стопанската конюнктура в страната, дружеството е възможно да задели част от реализираната печалба за дивиденти.

Да припомним, че компанията предстои да предложи на пазара до 20% от наличния капитал. Водещ мениджър по предлагането е УниКредит Булбанк.

По-рано днес от БФБ обявиха и борсовия код на БГ Агро АД - АО0. Размерът на емисията е 40 357 440 лв. разпределен в същия брой обикновени акции с номинална стойност 1 лв.

Сн.: Ненко Ненков, управител на БГ Агро АД

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg