Държавното участие в ЧЕЗ и ЕВН ще се приватизира през БФБ

2866
Държавното участие в ЧЕЗ и ЕВН ще се приватизира през БФБ

Миналата седмица Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСПК) взе решение, с което определихме метода за приватизация на останалите две електроразпределителни дружества ЧЕЗ и EVN, заяви пред БНР председателят на агенцията Емил Караниколов.

"Те ще бъдат сходни както с това, което пуснахме за E.ON, а именно - избор на инвестиционен посредник и избраната процедура е процедура чрез Българската фондова борса (...)", каза Караниколов.

Важното в случая с електроразпределителните дружества е, че продаваме миноритарните пакети, изтъкна той.

"Когато са приватизирани мажоритарните пакети 2004 година, не е приета стратегия за миноритарните. Освен това анализът, който направиха колегите в министерство на икономиката, констатира, че дивидентите, които взема българската държава от тези остатъчни пакети, не са чак толкова много и считаме, че при приватизацията цената, която ще достигнем като приватизационна сделка, ще е благоприятна", подчерта Караниколов.

Той потвърди, че дружествата ще бъдат продавани чрез борсата и че става въпрос само за парични средства. "Няма да се използват компенсаторни или други инструменти, говорим за парични средства. Всеки ще може да участва в тази процедура, тя е публична и абсолютно прозрачна", обясни председателят на АПСПК.

В групата на ЧЕЗ България, държавата, в лицето на МИЕТ, притежава 33% от капитала на ЧЕЗ Електро България, като останалите са собственост на чешката ЧЕЗ. Подобно е разпределението на процентите и при ЧЕЗ Разпределение България. ЧЕЗ Електро България снабдява с електроенергия общо 1.9 млн. крайни потребители, присъединени към електроразпределителната мрежа в Западна България, където ЧЕЗ Разпределение България отговаря за поддържането на мрежата и осигуряването на непрекъсната и качествена доставка на електрическа енергия до потребителите.

В групата на ЕВН България държавата притежава 33% от капитала на ЕВН България Електроснабдяване, като мажоритарният пакет (67% от капитала) е собственост на австрийската EVN. Компанията снабдява с електроенергия 1.5 млн. клиента в Югоизточна България. 33% притежава държавата и в ЕВН България Електроразпределение. Дружеството е с предмет на дейност експлоатация на електроразпределителната мрежа, пренос и разпределение на електрическа енергия с цел снабдяване на клиентите, присъединени на територията на обслужване на EVN Bulgaria.

Друго интересно, което стои пред Агенцията за приватизация е, че до 10-ина дни възнамеряват да пуснат остатъчния пакет на дружеството Арсенал - 35% собственост на българската държава. От АПСК обмислят да пуснат и други дружества като Промишлено строителство холдинг, например. По информация на Емил Караниколов водят се разговори за дъщерни дружества от забранителния списък.

„Ще кажа, че се говори за остатъчни пакети от дъщерни дружества на ТЕРЕМ, също така се водят разговори за приватизацията на Товарни превози - това е дъщерно дружество към БДЖ ... За да се тръгне към тези процедури, първо задължително трябва да има съгласие с управляващия орган на дружествата, както и на принципалите на съответните дружества - едното е министерство на отбраната, другото е министерство на транспорта. Като цяло се водят разговори и за изваждане на дружества от забранителния списък, тъй като част от антикризисните мерки на правителството са чрез приватизация да се осигурят средства за държавния бюджет", каза.

„На този етап не бих споменал конкретни имена, но при всички положения това ще бъде публично, тъй като излизането на което и да е дружество от забранителния списък става след решение на Народното събрание", каза Караниколов. „Мога неофициално да кажа, че се водят разговори за Адис - службата, която се грижи за дипломатическите имоти, добави той.

За Адис той добави, че се водят разговори, предполагайки, че ще има някакво преструктуриране и ще бъде предложена за приватизация.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Светослава Топузова
# 0
17:04 | 7 April 2015
Крайно време е да се направи анализ кой управляваше така успешно държавия дял в ЧЕЗ и EVN през всичките тези години, че накрая се стигна до продажба на държавните "остатъчни миноритарни" дялове! Да бъдем по-конкретни, изглежда, че това беше целта на определени кръгове! Предлагам Ви да има частно раследване на въпроса защо Дуржавните дялове в икономиката постоянно бяха давани за управление по начин, който явно ще ги доведе до подобен резултат!Имаме нужда от училище по Държавна Администрация!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg