Двете дружества на Е. ОН ще бъдат публични

1687
Двете дружества на Е. ОН ще бъдат публични

Е. ОН България Продажби АД и Е. ОН България Мрежи АД ще останат публични компании и след приватизационните сделки за държавното участие в двете компании в размер на по 33% от капитала им. Това научи Profit.bg по повод новината, че от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обявиха конкурса за избор на инвестиционен посредник за продажбата на двата пакета акции.

Както вече е ясно методът, по който ще се приватизират акциите на дружествата, ще е публично предлагане на Българската фондова борса АД. Книжата съответно ще се листват на "Приватизационен пазар" на БФБ-София.

Победителят в конкурса ще трябва да извърши всички правни действия за листването на двете компании на борсата, включая изготвяне и внасяне за потвърждение на проспектите им в КФН.


В случай, че мажоритарният собственик на капитала на Е. ОН България Продажби АД и Е. ОН България Мрежи АД - Е.ОН България ЕАД, реши да отпише двете компании от пазара, то той ще трябва да се съобрази с действащото законодателство.

На въпрос на Profit.bg дали пред мажоритарния собственик има опция да закупи държавните дялове в Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД, от Е.ОН България ЕАД заявиха през януари следното: "Е.ОН България многократно е заявявала, че предпочита българската държава да остане съакционер, което ще гарантира по-голяма прозрачност на дейностите на компаниите. Поради тази причина Е.ОН България няма да се възползва да закупи държавните дялове".

Качването на борсата на качествени компании като енергоразпределителните дружества от страна на държавата е най-бързият и лесен начин за отлепване от дъното и тласък в развитието на българския капиталов пазар, заяви Камен Колчев, председател на съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, по време на форума Банки Инвестиции Пари, което събитие се проведе в понеделник в София.

Другият вариант е бавно и постепенно да увеличаваме ликвидността и активите с темпове като сегашните, смята Колчев.

Според него българската борса още не е „на екраните“ на чуждестранните инвеститори, те не очакват новини от тук и няма да се върнат без такива, а сами не можем да се възстановим.

Утре очаквайте реакцията и коментарите на експерти от пазара, по повод новината за листването на Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД!

Сн.: Официален сайт на Е. ОН България ЕАД

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg