Енемона ще набира капитал във Варшава

1627
Енемона ще набира капитал във Варшава

Енемона подписа на 14 януари 2011 г. (петък) договор с Кей Би Си Секюритис Н.В. - клон Полша и Кей Би Си - Н.В. - клон България за листване на Варшавската фондова борса на обикновените акции и увеличение на капитала на компанията.

Конкретните параметри предстои да бъдат уточнени с консултантите и ще бъдат своевременно оповестени на обществеността, информираха от публичната компания.

За намерението на Енемона да набира капитал на втори регулиран пазар, различен от Българска фондова борса - София (БФБ), Profit.bg информира още през миналата пролет, когато се проведе и първият форум на Profit.bg - „Шумът на парите".

Като участник в панела, посветен на капиталовия пазар, Прокопи Прокопиев, директор „Корпоративна политика" в Енемона, отговори следното на въпроса на Profit.bg - „как от компанията гледат на възможността за набиране на капитал извън БФБ или ще продължат да разчитат на българската инвестиционна общност?":

„Енемона е взела отдавна решение да бъде публична компания и едно от нещата, които в момента прави, е да търси капитали на капиталовия пазар.

Пазарът в момента обаче е замръзнал. В дългосрочен план въпросът, който стои пред компанията, е дали да замени привличането на капитали с друг инструмент, или да продължи в тази посока. Това от своя страна това води до нормалното поглеждане навън.

Допреди една година, компанията смяташе, че Атина е по-подходящата борса за двойно листване, но в момента това не е на дневен ред. В момента следим Варшава, но също така и Осло поради някои особености на местния пазар.

Не бихме излезли обаче на тези пазари, ако там има аналози на Енемона, те са по-подценени и нямат ликвидност. В момента проучваме възможностите, но все още нямаме взето решение".

Тук е редно да припомним, че листване във Варшава обмислят още ръководните органи на други две знакови за българския капиталов пазар компании Софарма и Монбат, а Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт стана през миналото лято и първата ни публична компания, която се листна и на Варшавската фондова борса.

Обикновените акции на Енемона поскъпват в началото на новата седмица с 0.43%, до 6.98 лв. за лот. На тази цена се прехвърлиха 100 лота. Книжата на компанията обаче загубиха 1.16% от стойността си миналата седмица.

От своя страна привилегированите книжа на компанията скачат в ранната борсова сесия днес с 4.45 на сто, до 9.40 лв. за бройка. Търговията по позицията обаче не бе много активна през миналата седмица, когато се прехвърлиха едва 20 лота срещу 9.00 лв. за бройка.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg