Е.ОН няма да се възползва да придобие държавните дялове

1568
Е.ОН няма да се възползва да придобие държавните дялове

Е.ОН България многократно е заявявала, че предпочита българската държава да остане съакционер, което ще гарантира по-голяма прозрачност на дейностите на компаниите. Поради тази причина Е.ОН България няма да се възползва да закупи държавните дялове. Това се казва в отговор на енергийната компания на поставен от Profit.bg въпрос, дали пред Е.ОН има опция за придобиване на държавните дялове в Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД и на каква цена това може да се случи.

Финансовият министър на България и принципал на Българска фондова борса - Симеон Дянков, заяви миналата седмица, че дългоочакваната продажба на държавни участия в по-апетитни компании може да бъде задействана напролет. По информация на Profit.bg, сред първите предложени на търг пакети могат да са тези в Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД, където Министерството на икономиката, енергетиката и туризма притежават по 33%.

От Е.ОН България потвърдиха за пореден път, че компанията е информирана за намеренията на правителството да продаде държавните дялове в двете дружества, но без да разполагат към днешна дата с „детайлна информация кога точно те ще бъдат предложени за продажба".


На въпроса, как от компанията-майка гледат на перспективата Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД да станат публични компании, от Е.ОН България заявиха следното: „По отношение на въпроса за новия статут на Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД, като публични компании, бихме искали да отбележим, че Е.ОН е една от най-големите частни енергийни компании, която е листвана на германската фондова борса. Е.ОН АГ е една от 30-те компании, които са включени в основния борсов индекс - DAX. В тази връзка, като част от групата Е.ОН, Е.ОН България разполага с необходимия ноу хау и опита в управлението на публични дружества и ще работи в съзвучие с всички изисквания на европейското и българското законодателство".

Да припомним, че утре стават осем месеца, откакто министърът на икономиката, енергетиката и Туризма Трайчо Трайков обяви официално намерението на правителството да продаде притежаваните от държавата миноритарни участия в двете дружества от структурата на Е.ОН България.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg