IPO пазарът се завръща с 10 млрд. долара набрани за ден

747
IPO пазарът се завръща с 10 млрд. долара набрани за ден

Има признаци, че IPO пазарът тръгва нагоре, след като на практика беше изчезнал в разгара на кредитната криза. Вчера две първични публични предлагания на акции набраха общо 10 млрд. долара.

Анализаторите обаче смятат, че „завръщането" на пазара не означава, че всяка компания може да успее, а само че силните компании могат да осъществят успешна продажба на акции в момента.

Двете IPO-та вчера бяха на компании, които са добре познати и с добре установени позиции в своите сфери на дейност. Verisk Analytics Inc. е най-големият провайдър на данни в сектора на застраховането Имущество и Злополука. Испанската Banco Santander пък предложи акции на бразилското си подразделение, което е третата най-голяма банка в частния сектор в страната след Itau-Unibanco и Bradesco.

Ръстът на фондовия пазар и усещането, че нагласата на инвеститорите към пазара в по-добра кара редица компании да провеждат IPO-та.

Първичното публично предлагане на акции на Banco Santander Brasil SA набра 8.1 млрд. долара, докато постъпленията на Verisk бяха 1.9 млрд. долара.

Двете компании набраха почти два пъти повече средства от 5.5-те млрд. долара, набрани от IPO-та през третото тримесечие на тази година, и повече от 10 пъти в сравнение с 917-те млн. долара, натрупани през третото тримесечие на 2008.

През четвъртото тримесечие в САЩ имаше само едно IPO на Grand Canyon Education Inc., което набра 126 млн. долара.

Броят на IPO-тата в САЩ е нараснал повече от три пъти през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. В САЩ са били проведени 17 първични публични предлагания през третото тримесечие. Други 30 компании са подали документи в Щатската комисия по ценни книжа и борси за провеждането на IPO в бъдеще.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg