Ипотечен застраховател подаде заявление за IPO

3199
Ипотечен застраховател подаде заявление за IPO

Ипотечният застраховател Essent Group Ltd., сред чиито акционери са Goldman Sachs Group Inc. и Джордж Сорос, е подал заявление за първично публично предлагане на акции, информира Bloomberg.

Емисията се организира от Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co. и Barclays Plc. От компанията ще предложат акции за 287.5 млн. долара.

Акциите на ипотечните застрахователи поскъпват през тази година, след като цените на имотите в САЩ тръгнаха нагоре, а правителството обмисля ограничването на ролята на държавата в жилищното финансиране.


MGIC Investment Corp. (MTG) и Radian Group Inc. продадоха акции и други ценни книжа през тази година, за да възстановят капитала си. Загубите в подобни компании бяха се увеличили, след като собствениците на имоти не успяваха да плащат заемите си по време на срива на имотния пазар, което доведе до изплащането на обезщетения по сключени преди това полици.

Essent създава подразделението си за ипотечно застраховане в края на 2008 г.

На следващата година компанията плаща 30 млн. долара за софтуера и други активи на ипотечния застраховател Triad Guaranty Inc., която изпитва проблеми със сериозни загуби. Конкурентната Competitor PMI Group Inc. пък спря да подписва нови полици и подаде заявление за фалит през 2011 г.

След като тези компании спряха да подписват нови полици, дейността на Essent се разрасна.

Застрахователят отчита 30.8 млн. долара печалба за първите шест месеца на 2013 г., в сравнение с нетна загуба от 12.5 млн. долара година по-рано. Премийните приходи се увеличават повече от три пъти, в сравнение със същия период на 2012 г., докато загубите и разходите остават почти без промяна.

Сред акционерите на Essent са Goldman Sachs и Valorina LLC, която пък е собственост на фонд, управляван от Soros Fund Management LLC. Компанията планира да листне акциите си на Нюйоркската фондова борса.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg