Какво трябва да се случи, за да спрат да падат родните индекси?

3195
Какво трябва да се случи, за да спрат да падат родните индекси?

Продължаваме да търсим факторите, които биха могли да променят низходящия тренд на БФБ. И докато някои от тях са външни и независимо от случващото се на родния фондов пазар, други трябва да търсим в борсовата ни реалност.

А ето и какво би следвало да се случи, за да се промени низходящия тренд и да станем свидтели на повишение и то трайно и продължителни за родните индекси.

1. Продължаване на добрите новини и реформите в Европа


Низходящия тренд на БФБ до голяма степен се предопределя и от факта, че международните инвеститори избягват пазара ни на фона на глобалната несигурност в Европа. И тъй като влизаме в графата развиващи се европейски пазари, то интересът към родната борса би се върнал трайно едва при признаци и симптоми за трайно решение за излизане от дълговата криза в Европа.

Предвид на факта, че европейските инвеститори са заети с оправянето на собствените си пазари, на тях не им се поглежда към външни такива и то малки и слабо ликвидни като родния такъв.

2. Действия в посока на подобрение на ликвидността

Бездействието от страна на участниците на пазара и БФБ, (като институция създаваща благотворна среда за търговия) в посока на стимулиране на ликвидността са допълнително изискване за потенциална промяна на посоката на пазара.

Негативния тренд, като че ли обезкуражиха тотално всички да търсят и намират нови решения за предлагане на нови инструменти и листването на нови компании. Моментът не е подходящ за нови емитенти – казват всички.

Истината е обаче, че това е среда която се създава бавно и дълго и когато стане „подходящ момент“, отново ще сме далеч зад останалите пазари по конкурентност, а каймака ще се обере от конкурентните на БФБ пазари.

Всъщност при добри и качествени инструменти, които да се предлагат на конкурентна цена и при реалистични очаквания (дори и при дискаунт предопределян от тежките условия), винаги ще се намерят капитали.

Няма да споменаваме и факта, че спекулантите, макар и останали с малко пари, нямат елементарен достъп дори и върху фючърси на водещите индекси. Нещо, което ако се направи е напълно възможно значително да подобри ликвидността на пазара.

Общо взето сме в ситуация, в която всички чакат някой да направи нещо – фондовете чака борсата, а от борсата чакат инициативата да дойде от последните.

3. Яснота по отношение на пенсионните реформи

Пенсионните фондове са на нокти и очакват една стабилна среда с ясни правила и визия за пенсионната реформа, която в момента се променя от ден на ден.

В такива условия, последното което им идва на ум е да повишават своите експозиции в акции, като предпочитат да насочват усилията си към търговия с инструменти с фиксиран доход.

Както се видя напоследък обаче, и тези инструменти отдавна не са в графата „сигурни такива“, а пред риск за понижение на топ-рейтинга си са изправени и страни като Германия и Франция.

4. Добри годишни резултати от компаниите

Понижението на родните индекси се изрази в значително подобрение на финансовите коефициенти при които се търгуват родните компании и индекси. Те обаче, явно не са достатъчни, за да подобрят на този етап в условията на толкова несигурност негативната посока на индексите ни.

Предвид на факта, че сме близо до края на годината и предстоящите годишни отчети, то по-нататъшни признаци за подобрението на финансовите резултати на компаниите, могат да инициират покупки от „най-смелите“ и останали с кешови запаси фондове.

При добри отчети и в условията на нарастваща несигурност за доходността от инструментите с фиксиран доход, някои портфолио-мениджъри могат да пренасочат част от кешовите запаси и инвестициите във фиксирани инструменти към борсата.

5. Силни предколедни покупки

Силен и положителен завършек на годината, който традиционно сме свикнали да виждаме, може да е добър предвестник за това какво ще се случва с индексите поне през първите месеци на следващата година. Традиционно първите месеци на БФБ са изключително силни за БФБ и това се случва най-често при силен завършек на годината.

Най-облагодетелствани пък са инвестиралите в сините чипове, който са най-често срещани в портфейлите на големите взаимни фондове.

Българският бизнес

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Zeal
# 0
06:12 | 20 December 2011
Well maacdmiaa nuts, how about that.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg