ККМ: Средносрочните перспективи пред ИЕ остават позитивни

1329
ККМ: Средносрочните перспективи пред ИЕ остават позитивни

Май като цяло беше негативен за повечето от глобалните пазари, в това число и пазарите от региона на Централна и Източна Европа. Въпреки спадовете обаче, ние все още не смятаме, че на тях започва траен низходящ тренд, се казва в месечния анализ на Карол Капитал Мениджмънт, предоставен на Profit.bg. Според анализаторите на управляващото дружество средносрочните перспективи остават позитивни на този етап. В краткосрочен период обаче, не може да се изключи движение надолу през следващите 1-2 месеца, смятат експертите.

Пазарите от Източна и Централна Европа

След слабото представяне през април, повечето пазари останаха под натиск и през май. Негативният тренд за месеца на глобалните пазари се формира след позитивната новина, че Осама бин Ладен е най-после убит. Тази новина доведе до кратка еуфория, след която световните индекси бяха подложени на натиск. Пазарите от Източна Европа продължиха с по-слабото си представяне спрямо развитите пазари и индекса MSCI EFM Europe+CIS - завърши месеца със загуба от 4.77% (най-вече заради сериозното поевтиняване в Русия и Турция). Силен спад отбеляза Турция, която беше водещият пазар от ЦИЕ през април - основният турски индекс загуби 9 % за май 2011 г. Руския RTS и румънският BET също бяха сред силно губещите със спад от над 7 %.

За отбелязване е доброто представяне на двата пазара от бивша Югославия. Индексът BELEX 15 в Сърбия поскъпна с 10.66% през май вследствие на засиления интерес към две наскоро листнати компании (Nis Novi Sad и Aerodrom Nikola Tesla). В края на месеца пък позитивно влияние оказа и новината за залавянето на Ратко Младич, с което шансовете за членство на Сърбия в ЕС се увеличиха.

Хърватският пазар също се представи противоположно на общия низходящ тренд за региона и индексът CROBEX поскъпна с 2.01%. Текущите условия в Хърватска изглеждат благоприятни и по-късно през годината може да се очаква по-силно поскъпване, смятат анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт.

Най-много през май загуби Украйна (PFTS: -7.89%), следвана от Румъния (BET: -7.65%) и Русия (MICEX: -4.82%).

България и SOFIX

Търговията на БФБ остана вяла, но в края на май големите български акции също бяха подложени на натиск от продажби и SOFIX завърши месеца 2.30% надолу спрямо края на април. Изтъргуваните на нашата борса обеми останаха депресиращо ниски. Макар и да нямаше масирани разпродажби, поръчките за покупка се преместиха на по-ниски нива, а спредовете при повечето позиции се разшириха значително.

Приходите от продажби на публичните индустриални компании на БФБ отчитат ръст от 20% през първото тримесечие на годишна база - макар възстановяването на бизнеса (особено предприятията, работещи за екпорт) да в ход, това не рефлектира в борсовите котировки на акциите. Населението остава крайно консервативно по линия на инвестициите си - отново е поставен рекорд по спестовност в банките с нови 145 млн. лв. през април 2011 г. до рекордните близо 29 млрд. лв. в депозити.

Въпреки спадовете, средносрочните перспективи през SOFIX, остават в сила, смятат анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт. Дори в близките 2 месеца да се наблюдава движение надолу то няма да бъде част от дългосрочен негативен тренд.

IPO-та

Негативните настроения на пазарите се отразиха върху сегмента на първичните публични предлагания. Планираното за месеца IPO на руската Russian Helicopters бе отменено поради недостатъчния интерес към емисията. IPO-то на полската банка BGZ мина при слаб интерес, като държавата успя да пласира едва една трета от дела си от 37% от капитала, като цената бе фиксирана под долната граница на предварително обявения ценови диапазон. Така бяха набрани едва 312 млн. злоти (около 78 млн. евро), което е 22 % от сумата, която щеше да бъде набрана, ако беше пласирано цялото количество при горната граница на ценовия диапазон.

Турският холдинг Limak Yatirim, действащ в енергийния и транспортния сектор, който планираше да проведе IPO през май, също обяви, че листването се отлага за третото тримесечие на годината.

През юни се очаква на борсата във Варшава да бъде листната полската Jastrzebska Spolka Weglowa, която е водещият европейски производител на коксови въглища. Правителството ще опита да набере 2,6 млрд. долара чрез продажба на до една трета от капитала на компанията като част от програмата за продажба на държавни активи с цел финансиране на бюджетния дефицит на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg