Кои са 10-те най-големи IPO-та в света?

1378
Кои са 10-те най-големи IPO-та в света?

Вчера General Motors (GM) се завърна на Нюйоркската фондова борса след 18-месечно отсъствие. Акциите на компанията поскъпнаха с 3.6% до 34.19 долара в първия ден от търговията.

Какъв обаче е реалният размер на първичното публично предлагане на автопроизводителя и кои са 10-те най-големи IPO-та в света?

Ако се гледа само стойността на предложените обикновени акции, IPO-то на General Motors дори не е най-голямото в САЩ, тъй като през март 2008 г. Visa набра 17.9 млрд. долара. За сравнение, GM предложи 478 млн. обикновени акции на цена от 33 долара за брой, което се равнява на 15.8 млрд. долара. Това означава второ място за GM.

И двете компании предложиха опции за записването на допълнителен брой обикновени акции, за да посрещнат голямото търсене. С тези акции стойността на IPO-то на Visa достига 19.7 млрд. долара. GM най-вероятно ще продаде всички свои допълнителни акции в позволения за това 30-дневен период, което ще увеличи стойността на IPO-то на автопроизводителя до 18.1 млрд. долара. Това все още му отрежда второ място в САЩ.

GM обаче продаде и привилегировани акции на стойност 4.35 млрд. долара, или 5 млрд. долара, ако опцията за записване на допълнителни акции бъде упражнена. Това би увеличило стойността на предлагането до 23.1 млрд. долара. Така по стойност IPO-то на GM би изпреварило това на Visa като най-голямото в САЩ.

Нещо повече, по стойност предлагането на автопроизводителя ще се превърне в най-голямото в света, изпреварвайки IPO-то на Agricultural Bank of China, която през август тази година набра 22.1 млрд. долара.

Третото най-голямо IPO в света е това на Industrial & Commercial Bank of Chinа, която през 2006 г. набира 21.9 млрд. долара в Хонконг и Шанхай.

Четвъртата позиция е за азиатското подразделение на AIG American International Assurance Group, което през тази година набра 20.5 млрд. долара от пазара.

Петата позиция е за Visa Inc. с 19.7 млрд. долара.

Челната десетка на най-големите IPO-та в света се оформя от NTT Mobile Communications Network Inc. (18.1 млрд. долара през 1998 г.), Enel SpA (16.6 млрд. долара през 1999 г.), Nippon Telegraph and Telephone (13.7 млрд. долара през 1987 г.), Deutsche Telekom AG (12.5 млрд. долара през 1996 г.) и Bank of China Ltd. (11.19 млрд. долара през 2006 г.)

Десетте най-големи IPO-та в света са набрали общо над 179 млрд. долара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg