Кой ще изпревари с листването си на втори регулиран пазар?

1917
Кой ще изпревари с листването си на втори регулиран пазар?

Не една водеща компания за българския капиталов пазар обяви намерението си да пусне своя емисия акции за търговия на втори, различен от Българска фондова борса - София (БФБ), регулиран пазар. Първи бяха от Софарма, но от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт показаха, че това е възможно.

Мотивите за двойното листване могат да са усилията в търсене на ликвидност, известност, партньори, разширяване на акционерната база, на бъдещите измерения за увеличаване на капитала, както и на бъдещите измерения за осъществяване на търговски или други дейности в съответната държава.

Държавата, към която мениджърите на българските публични компании поглеждат най-често, е Полша, с борсата си във Варшава.


Последната компания, която информира официално обществеността, че планира листване на втори пазар бе Енемона, а малко преди това същото направиха и от Монбат. От четирите дружества (Софарма, Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт, Енемона и Монбат), единствено Монбат не са посочили твърдо името на пазара, към когото ще се насочат. Все пак Варшава е в плановете им.

Предвид увеличаващия се брой на желаещите да пуснат своя емисия акции за търговия на втори регулиран пазар в Европа, екипът на Profit.bg реши да потърси представители на три от споменатите вече публични  дружества, за да ни разкажат за това как върви подготовката им за двойното листване, кога да очакваме търговията им с акции на втория регулиран пазар и какъв процент от капитала ще предложат на чуждите инвеститори.

"Не можем да кажем нещо ново от обявеното досега. Не сме се отказали от плановете си за лисвтане във Варшава, но не мога да се ангажирам с посочването на конкретни срокове", така Пелагия Виячева, директор за връзка с инвеститорите на Софарма, отговори на поставените от Profit.bg въпроси.

Да припомним, че в групата протича процес на преструктуриране, в резултат на който под шапката на Софарма се очаква да влязат други две публични компании - Унифарм и Българска роза-Севтополис. Първоначалният вариант бе за вливането и на Медика, но засега компанията остава в страни от процеса.

Акционерите на Софарма пък гласуваха през юни решението за извършване на първа процедура по обратно изкупуване на собствени акции, като става дума за придобиване до 3.9 млн. акции, или до 3% от капитала на групата. Минималната и максималната цена по обратното изкупуване е фиксирана в границите между 3.50-5.50 лв. за лот.

"Листването на Енемона във Варшава ще е факт преди лятото на 2010 година, или по-точно в месеците между май-юни", заяви за Profit.bg Прокопи Прокопиев, директор на дирекция „Корпоративна политика" в Енемона. На въпроса какъв процент от капитала ще се търгува в Полша, Прокопиев заяви, че от компанията още не са уточнили тези параметри.

Да припомним, че от Енемона подписаха на 14 януари 2011 г. договор с Кей Би Си Секюритис Н.В. - клон Полша и Кей Би Си - Н.В. - клон България за листване на Варшавската фондова борса на обикновените акции и увеличение на капитала на компанията.

Всъщност за намеренията на Енемона да търси алтернативен на БФБ-София пазар за набиране на капитал, Прокопи Прокопиев загатна още миналата пролет, когато се проведе първият форум на Profit.bg „Шумът на парите".

„Още чакаме потвърждение на проспекта от Комисията за финансов надзор и докато то не е факт, не мога да се ангажирам със срокове за листване на Монбат на втори регулиран пазар", каза на свой ред Даниела Пеева, директор за връзка с инвеститорите на Монбат, за Profit.bg.

Тя добави, че не бива да се забравя, че между одобрението на проспекта до качването за търговия има технически период между 2-3 месеца. „Чакаме още и различни варианти за връзка между депозитарите", допълни още директорът за връзка с инвеститорите, като уточни изрично, че още няма и окончателно решение на корпоративното ръководство кой да е пазарът. В шортлистата влизат борсите във Варшава, Франкфурт и Букурещ.

На въпрос какъв процент от капитала обмислят да предложат от Монбат на чуждите инвеститори, Даниела Пеева не пожела да се ангажира с конкретни цифри.

Да припомним, че Управителният съвет на Монбат реши в средата на декември да удължи с нови 180 дни осмата процедура по обратно изкупуване. Обект на придобиване са до 564 хил. акции, или до 1.44% от капитала на компанията. Минималната цена е фиксирана на 5.50 лв. за лот, докато горната граница е до 8.00 лв. Начална дата на удължения срок бе 14 декември 2010 г.

Буквално преди дни от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт информираха, че пак ще се опитат да осребрят статута си на двойно листната компания. Ръководството на фонда оповести плановете за ново увеличение на капитала, като емисията нови акции ще се предложи на инвеститорите на БФБ-София и на Варшавската фондова борса. В случая говорим за емисия в размер на 9 017 214 лота, която ще се пласира срещу емисионна стойност 3 лв. бройката. Подобна бе цената и на предходното увеличение на капитала на Интеркапитал, което приключи през август 2010 г.

Близо четири месеца ще струва на една компания подготовката за излизане на Варшавската фондова борса. Това обяви Стоян Николов, управител на ПФБК, миналото лято на специален семинар „Листване на български компании на Варшавската фондова борса", организиран от българския инвестиционен посредник и адвокатската кантора DLA Piper.

На събитието бяха изтъкнати също така плюсовете и минусите на пазарите в Лондон, Франкфурт, Виена и Варшава. Припомнете си какви бяха те!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Armena
# 0
03:12 | 18 December 2011
There is a critical shortage of inofrmtaive articles like this.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg