Лондон, Франкфурт, Виена и Варшава - плюсове и минуси

2431
Лондон, Франкфурт, Виена и Варшава - плюсове и минуси

Стоян Николов, управител на ПФБК, сравни по-рано днес на специалния семинар „Листване на български компании на Варшавската фондова борса", организирана от инвестиционния посредник и адвокатската кантора DLA Piper, плюсовете и минусите на четири пазара за една сравнително малка компания, която иска да се търгува на тях. Пазарите са съответно Лондонска фондова борса (Международен пазар за малки и развиващи се компании), Франкфуртска фондова борса, Виенска фондова борса и Варшавска фондова борса.

Плюсовете на Лондон, според Николов, са по-ниските изисквания за отчетност, таксите за листване и улеснените процедури. Минусите, които той изтъкна, са ниската прозрачност, рискът за репутацията от ниска прозрачност, ограниченият брой компании с утвърдени имена, ниската ликвидност, както и че пазарът не е регулиран.

В презентацията на Стоян Николов се вижда, че положителните страни на борсата във Франкфурт се коренят в наличието на международни инвеститори и употребата на еврото, като валута. Негативите са съответно ниската прозрачност, ограниченият брой компании с утвърдени имена, по-ниската гъвкавост и ограничен фокус към страните от ЦИЕ.

Силните страни на Виена се крият във високата прозрачност, добрата база от международни инвеститори, в международната практика и фокуса към страните от ЦИЕ. Обратно, минусите са ограниченият брой на утвърдени имена и GDR изискванията (предстои промяна).

Плюсовете на Варшава са: силната база от местни инвеститори, статутът на международно призната пазар от СЦИЕ, осъществена вече връзка между институции в София и Варшава. Отрицателните страни за една компания се крият в употребата на местна валута (злота), в сравнително тежката регулаторна рамка и изискването за използване на полски език.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Opinion
# 0
09:06 | 16 June 2010
Търгуването на акциите на дружествата на повече от една фондова борса дава възможност да се повиши тяхната ликвидност. Много от публичните българските акционерни дружества биха могли да се търгуват на фондовите пазари в Лондон, Варшава или другаде.
Ordinary shares
# 1
19:06 | 15 June 2010
Congratulation to Mr. D. Petrishki for his material. Many of the Bulgarian joint stock company could be trade on the above mentioned capital markets.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg