Монбат ще избира между Варшава, Франкфурт или Букурещ

1865
Монбат ще избира между Варшава, Франкфурт или Букурещ

Възможностите пред ръководството на Монбат за избор на втори, регулиран пазар в Европа не са много - Варшава, Франкфурт и евентуално Букурещ, научи Profit.bg от сигурен източник от компанията. Както вече е ясно производителят на акумулатори от Монтана предприе стъпки за осъществяване на процедура по двойно листване на друг, различен от БФБ-София, европейски пазар.

Вчера се разбра, че ръководството на Монбат е внесло в Комисията за финансов надзор проспекта на компанията за допускане до търговия на емисията акции, издадена от дружеството, на официален пазар на друг европейски регулиран пазар на ценни книжа. По информация на Profit.bg документът е изготвен от експертите на самото дружество.

Представители на компанията се надяват проспектът да бъде потвърден от КФН до края на ноември. Едва тогава и в зависимост от пазарната ситуация, управителният съвет на Монбат ще приеме конкретно решение за избор на съответен европейски регулиран пазар, до който да се заяви за допускане до търговия емисията акции на дружеството.


От компанията се надяват, че докато тече процедурата по потвърждение на проспекта, ЦД ще изгради директна връзка с ответна европейска институция. Да припомним, че Иван Димов, изп. директор на ЦД, обяви в началото на лятото, че от полския централен депозитар KDPW са декларирали желанието си за подновяване на разговорите между двете депозитарни институции.

От друга страна обаче представителите на KDPW и УниКредит Булбанк (банка попечител) подписаха на 15 февруари споразумение, даващо възможност за клиъринг и сетълмент на сделки с акции на български компании на Варшавската фондова борса, с което варшавският депозитар откри връзка с българския пазар.

Две седмици по-късно, на 1 март, се разбра също така, че Пощенска банка става пък официален агент на люксембургския депозитар Clearstream Banking Luxembourg, след като двете финансови институции подписаха споразумение да си сътрудничат в сферата на попечителските услуги.

„Не бих казала, че възможностите на българския капиталов пазар се изчерпаха, но моментът е добър да се потърсят и други възможности", коментира Даниела Пеева, директор за връзка с инвеститорите на Монбат въпросът за перспективите пред публичните компания, търгувани на БФБ-София.

„Не че е изчерпан потенциалът, но с всички тези противоречиви сигнали (дискусията около пенсионните фондове през последните седмици - бел. р.), малко или много озадачават институционалните и чуждестранни инвеститори", добави Пеева. „Имахме много обаждания от чужди инвеститори, за да ни питат какво се случва в момента, какво решение ще се намери на ситуацията. Всички изразиха скептицизма си, коментирайки също така, че не се движим в правилната посока".

Даниела Пеева каза още, че от Монбат не планират увеличение на капитала, като с двойното листване се цели по-скоро представяне на дружеството на нов пазар и привличането на нови инвеститори, както и подобряване на ликвидността с търговията на акциите на компанията.

В момента тече осмата процедура по обратно изкупуване на акции на Монбат от пазара, като до септември обратно са придобити общо 1.52 млн. лота, или 3.9% от капитала.

Ръководството на Монбат планира да продаде обратно изкупените акции от капитала на компанията с голяма печалба. Това заяви за Profit.bg Атанас Бобоков, председател на УС на Монбат, потърсен по-рано тази година за коментар на въпроса какво предвижда да прави ръководството на дружеството да с обратно изкупените ценни книжа от пазара.

„Ще ги продадем с голяма печалба", коментира тогава Атанас Бобоков. На въпроса кога ще се случи това, мениджърът допълни следното - „Когато цената на акция мине 10 лева!"

„Ще търсим само институционални инвеститори, с дългосрочен инвестиционен хоризонт, на които да пласираме книжата, за да не се налага да прибягваме отново до обратни изкупувания след месеци", съобщи Атанас Бобоков. „Спекулантите да купуват от пазара!"

До момента на БФБ-София са изтъргувани 256 лота, като цената за акция остава на 6.35 лв. за бройка.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg