Първо IPO в юани извън пределите на континентален Китай

1216
Първо IPO в юани извън пределите на континентален Китай

Строителната компания Hui Xian, която се контролира от милиардера Ли Кашин, започна в Хонконг първото IPO в юани зад пределите на континентален Китай. Компанията може да привлече в хода на предлагането до 1.7 млрд. долара. Аналитици очакват, че примерът на Hui Xian ще се последва и от други компании, а практиката за привличане на свеж капитал в китайска валута ще допринесе за интернационализирането на юана, пише РБК daily.

От Hui Xian започнаха от понеделник с приема на поръчки за записване на акции от частни инвеститори, сред които ще бъдат разпределени до 20% от общия обем на предлаганите акции. Като цяло от компанията предвиждат да продадат 2 млрд. ценни книжа, или 40% от основния си капитал. Ценовият диапазон на предлагането ще е в рамките на 5.24 - 5.58 юана за акция (80 - 85 цента), което може да донесе на Hui Xian приходи в размер на до 1.7 млрд. долара.

Сред основните активи на компанията е комплексът Oriental Plaza в Пекин, в рамките на когото има мол, офисни и жилищни сгради, както и хотелът Grand Hyatt Beijing. 51.3% от акциите на Hui Xian са собственост на хонконгския милиардер Ли Кашин чрез свързаните компании Cheung Kong и Hutchison Whampoa. Поръчките за записване на акции ще се приемат до 19 април.

Листването на Hui Xian ще трябва да удовлетвори растящата потребност на инвеститорите от юанови инвестиционни продукти. Депозитите в китайска валута в хонконгски банки нараснаха от 370.6 млрд. юана (56.7 млрд. долара) до 407.7 млрд. юана (62.3 млрд. долара). Размерът на депозираните в юани сметки в града започна да расте осезаемо от юли 2010 година, с премахването на редица ограничения пред обращението на китайската валута. Допълнително интересът към юановите депозити е подклаждан и от очакванията за предстоящото укрепване на юана.

Все пак лихвата по тези депозити се колебае между 0.45 - 0.6%, докато бъдещата дивидентна доходност от акция на Hui Xian се оценява на 4 - 4.3%. Единствената алтернатива на депозита засега представляват известните като дим-сум облигации - това са дългови задължения на компании, деноминирани в юани и предлагани в Хонконг. Доходност от над 4% обаче предлагат едва четири от 59 емитирани през миналата година книжа, когато се започна и с подобна практика.

Експерти смятат, че примерът на Hui Xian ще бъде последван и от други. „Това е знакова сделка. Смятаме, че отговорът на пазара ще е подобаващ, защото настроенията като цяло са позитивни и обикновено инвеститорите са благоразположени към предлагането на дялове в контролирани от Ли Кашин компании", цитира France Press старши икономиста на Credit Agricole CIB Дариус Ковалчук. Успехът на Hui Xian ще вдъхнови и други компании да емитират подобни продукти в Хонконг, смята той.

Сделката за Hui Xian ще насърчи допълнително интернационализацията на юана от китайските власти. Пекин разреши през 2009 г. употребата на своята валута при търговските контакти с Хонконг. , а през 2010 г. пуска на два пъти номинирани в юани държавни ценни книжа. „Китай продължава с усилията си да интернационализира юана, засега обаче те са увенчани с частичен успех, заради строгия контрол на КНР над валутния курс", каза пред РБК daily икономистът на Capital Economics Марк Уилямс.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg