Пускат 15% от енергийните дружества на борсата

1001
Пускат 15% от енергийните дружества на борсата

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде закрит и 15% от предприятията в него ще бъдат раздържавени през Българската фондова борса. Това заяви по-рано днес финансовият министър Симеон Дянков пред bTV.

Припомняме, че Българският Енергиен Холдинг ЕАД (БЕХ ЕАД) е създаден на 18 септември 2008 г. с Решение на Министъра на икономиката и енергетиката, чрез преименуване на "Булгаргаз Холдинг" ЕАД.

БЕХ ЕАД е с предмет на дейност придобиване, управление, оценка и продажба на участия в търговски дружества, осъществяващи стопанска дейност в областите на производство, добива, преноса, транзита, съхранението, управлението, разпределението, продажбата и/или изкупуването на природен газ, електрическа енергия, топлоенергия, въглища, както и всякави видове енергия и суровини за производството.

БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100 % държавно участие.

В него се включват мини "Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй ЕАД, НЕК ЕАД, ЕСО ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгартел" ЕАД.

За първото полугодие на 2009 г. БЕХ отчита приходи от 2.577 млрд. лв., спрямо 2.3 млрд. лв. за сравнимия период на година по-рано. Печалбата преди облагане с данъци на холдинга възлиза на 226.4 млн. лв., срещу 167.2 млн. лв. за периода януари-юни 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg