Румънският компенсационен фонд с блестящ дебют на борсата

2004
Румънският компенсационен фонд с блестящ дебют на борсата

"Едно от най-дългоочакваните събития за Румънския капиталов пазар вече е факт. Акциите на Фонд „Proprietatea" от днес се търгуват на Букурещка фондова борса, превръщайки своя старт в блестящ борсов дебют", коментираха от ИП Трейдвил за Profit.bg.

Търговията започна изключително активно от самото начало на търговската сесия. Първата сделка с акциите на фонда беше на цена от 0.6020 леи за акция, което до известна степен надхвърли очакванията на анализаторите за начална цена около 0.50 леи за акция, каквато беше цената на извънборсов пазар за последните три месеца. Само за първия час на търговия бяха изтъргувани акции за над 15 млн. евро, а цената започна плавно да се повишава до 0.63-0.64 леи за акция. Търговията завърши при цена от 0.65 леи и впечатляващ оборот от над 50 млн. евро, изтъргувани 330 210 900 акции (2.42 % от капитала) и 5 638 сделки.

Кратка история


Фонд „Proprietatea" е създаден от Румънското правителство в края на 2005 година с цел обезщетяване на собствениците на различно недвижимо имущество, отнето по време на комунистическия режим. Компенсацията се осъществи чрез акции на Фонда за случаите, в които възстановяването на реалната собственост бе невъзможна. През декември 2010-а Румънската национална комисия по ценни книжа (CNVM) одобри проспекта за допускане до търговия на Фонд „Prorietatea", а датата за начална търговия бе определена за 25 януари 2011 година.

Статут и акционерна структура

Фонд „Proprietatea" е акционерно дружество действащо като инвестиционен фонд от затворен тип. Капитала му е разпределен в 13 778 392 208 акции, а нетната стойност на активите към края на декември 2010 бе изчислена на 1.1124 леи за акция. Към 31.12.2010 година Румънската държава чрез министерство на финансите държи 38.9% от капитала, 176 юридически лица са собственици на 19.5%, а останалите 41.6% са разпределени между 5 196 физически лица. През годините на своето съществуване акционерната структура се променя значително, като само през декември 2010 година на извън борсов пазар са прехвърлени 2.69% от капитала

Управление и портфейл

През септември 2010 година на общото събрание на акционерите бе избран „Franklin Templeton Investment Management Ltd" за мениджър на фонда за следващите четири години, който декларира своето намерение за активно управление на активите на фонда, поставяйки си две основни цели - възвращаемост на активите, надвишаваща номиналния ръст на БВП на Румъния и минимизиране на разликата между пазарната цена и нетната стойност на активите.

КомпанияТегло в портфейла(%)
Petrom28,17
Hidroelectrica18,27
Romgaz6,92
Aeroporturi Bucuresti5,59
Nuclearelectrica3,92
Trangaz3,25
Complexul Energetic Turceni2,95
Enel Distributie Muntenia1,8
GDF Suez Energy Romania1,68
Enel Distributie Banat1,55
Други компании16,3

Фондът притежава значителен дял непублични компании - 68%, в които правителството е мажоритарен собственик. Над 80% от активите на фонда са в от компании от енергийния сектор (петролодобивни и преработващи компании, добив и пренос на природен газ, добив и пренос на електроенергия и топлоенергия), както и в инфраструктурния и транспортния сектор. В таблицата по-горе можете да видите експозициите на фонда по сектори. OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz и Nuclearoelectrica са основните компании от портфейла на фонда с тегло от приблизително 52% (за Hidroelectrica са използвани данни от годишния отчет за 2009 г.). OMV Petrom е основната компания с тегло от 79% от публичните компании, докато Hidroelectrica е основната непублична компания с тегло от 33% от непубличните компании.

Десет от компаниите в портфейла на FP (таблицата по-горе) съставят 74.10% от стойността на активите, което показва значителна концентрация на портфейла. "Hidroelectrica" е един от най-важните производители на електроенергия, с дял от 27% от общото производство на електроенергия в Румъния за 2009 година, както и главния доставчик на услуги за сектора на енергетиката с дял от 88%. "Romgaz" е най-голямата компания за добив на природен газ в Румъния и една от най-големите в ЦИЕ. "Romgaz" показва стабилен ръст във възвращаемостта на собствения капитал (ROE) за последните три години, а плановете на правителството, като мажоритарен собственик на 85% от дружеството са за листване на компанията на Букурещка Фондова Борса до края на 2011 година. "Aeroporturi Bucuresti" е основния летищен оператор в Румъния обслужвайки двете румънски летища "Henri Coanda" и "Baneasa", за 2009 година има пазарен дял от 71% в сектора.

Оперативна дейност

Двата основни източника на приходи за фонда през 2007 и 2008 година са дивидентите изплащани от компаниите в портфейла и лихвата от депозити. През 2009 година фондът продаде своите дялове в следните компании: "Petrom Aviation", "CEZ Services", "CEZ Sales", "CEZ Distribution", "Centrofarm". Дивидентите изплатени от "Petrom", "Romgaz" и "Alro" възлизат на повече от 70% от общо изплатените дивиденти на фонда за 2007 и 2008 година. През 2009 година "Petrom" не изплати дивидент, което се отрази доста негативно на приходите на Фонд „Proprietatea".

По време на предстоящото общо събрание на акционерите фондът възнамерява да предложи на гласуване точка в дневния ред свързана с пълното разпределяна на печалбата през следващите няколко години. Печалба на "Petrom" за 2010 година се очаква да възлезе на 200 млн. леи, което е 0.015 леи на акция. Дивидентната доходност, при пазарна цена към настоящия момент от около 0.5 леи/акция възлиза на 3%.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Анонимен
# 0
09:01 | 26 January 2011
Кога ще ги стигнем румънците? Никога.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg