Rusal набра 2.2 млрд. долара от IPO-то си в Хонконг

1381
Rusal набра 2.2 млрд. долара от IPO-то си в Хонконг

United Co. Rusal Ltd., която е най-големият производител на алуминий в света, е набрала 17.4 млрд. хонконгски долара (2.2 млрд. долара) в първото първично публично предлагане на акции от страна на руска компания в Хонконг, информира Bloomberg, позовавайки се на хора близко до компанията.

Компанията, контролирана от милиардера Олег Дерипаска, е продала 1.61 млрд. нови акции или 10.6-процентен дял, на цена от 10.80 хонконгски долара за брой, според същите източници.

Това определя на Rusal пазарна стойност от 21 млрд. долара, което е с 12% по-малко от стойността на най-големия китайски производител на метали Aluminum Corp. of China Ltd. Rusal е предлагала акциите на цени между 9.10 и 12.50 хонконгски долара за брой.


Предлагането на акциите, което беше забавяно поне два пъти от регулаторните органи поради опасения относно задълженията на Rusal, беше осъществено само два месеца след като компанията осъществи най-голямото преструктуриране на корпоративен дълг в Русия.

Дерипаска, който е и главен изпълнителен директор на Rusal, убеди хонконгския милиардер Ли Ка-шинг, малайзийския Роберт Куок, както и нюйоркския хеджфонд Paulson & Co. да инвестират в компанията.

Rusal планира акциите на компанията да започнат да се търгуват в Хонконг на 27 януари и да листва депозитарни разписки в Париж.

Други руски компании също могат да обмислят набирането на средства в Хонконг, чийто фондов пазар скача с 52% миналата година.

Russian Railways, която е собственик на най-дългата железопътна мрежа в света, може да се опита да набере около 4 млрд. долара от IPO-то на свои две подразделения, в двойни листвания в Москва и вероятно Хонконг.

Rusal ще използва постъпленията от IPO-то, за да намали задълженията си. Дълговете й нараснаха почти двойно, след като компанията закупи една четвърт от GMK Norilsk Nickel преди цените на суровините да се сринат през 2008 г. Производителят на алуминий намали задълженията си до 14.9 млрд. долара, и разсрочи някои от плащанията си за период от седем години, като част от преструктурирането на дълга си, приключило през декември.

Rusal отчете 868 млн. долара нетна загуба за първата половина на 2009 г., в сравнение с 1.4 млрд. долара нетна печалба година по-рано. Печалбата няма да е по-малко от 434 млн. долара за цялата 2009 г., според проспекта на компанията.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg