С. Дянков: Виенската борса може да се заинтересова от БФБ

2937
С. Дянков: Виенската борса може да се заинтересова от БФБ

Българска фондова борса е твърде малка в момента, за да представлява интерес както за основния акционер, Министерството на финансите, така и за външни инвеститори. Първо трябва да се помисли как повече дружества да излязат на борсата. Това заяви в специално интервю за Profit.TV вицепремиерът и финансов министър на България Симеон Дянков.

"От няколко месеца насам имам идея големи предприятия, особено от сектора на енергетиката, да се листнат на борсата (миноритарни пакети, примерно по 15%) и това да се случи до шест месеца", каза Симеон Дянков. - "Подобна стъпка несъмнено ще предизвика интереса както на външни, така и на български инвеститори".

Той посочи, че НЕК е една от компаниите, която би се радвала на добър интерес, а също и Булгаргаз. От гледна точка за бъдещето на Български енергиен холдинг, вицепремиерът коментира, че идеята да се премахне БЕХ като холдингова структура е добра. „Тогава въпросът е каква ще бъде следващата структура. Но независимо от това каква ще е тя, някои от тези дружества ще могат да се качат на борсата по отделно. Те имат стабилни, предсказуеми финансови данни".

Първите стъпки за листването на тези компании вече са предприети. Водят се не само разговори, но и се подготвят необходимите документи. Трябва да падне и една част от законовите ограничения, които не позволяват листването на тези компании. Финансовият министър посочи, че това ще се случи до края на годината.

„Оттам нататък са важни проспектите, да се опишат по-добре финансовите резултати и разчети на дружествата и до колко те са стабилни. Защото това е най-важното на подобни миноритарни пакети. Не толкова какъв е балансът им в момента, а каква ще е бъдещата печалба и процентът от нея на тези предприятия".

Другата тема от интерес според Симеон Дянков е привличането на стратегически инвеститор в акционерната структура на Българска фондова борса. „Когато капиталовият ни пазар се разшири и оборотите нараснат, може вече да се помисли и за стратегически инвеститор на самата борса, който да закупи от МФ една голяма част от дела на министерството", обяви бъдещите планове за развитие на капиталовия ни пазар Симеон Дянков. "Целта ще е той да е развие пазара не само като българска борса, но като регионална. Според мен обаче, това няма да се случи през следващите месеци, а по-скоро след година-две", коментира още финансовият министър.

В миналото е имало подобен интерес, който дали заради кризата, дали заради това, че БФБ е „малка" е понамалял, коментира финансовият министър. „Но смятам, че един голям, регионален играч като например Виенската борса ще се заинтересова към така преобразуваната софийска борса", предположи още вицепремиерът.

„В момента борсата работи с такива малки обороти, че реално тя не може да ни помогне особено при излизането ни от кризата. Така че първо трябва да влезнат нови компании, нови държавни дружества, след което може да се мисли за външен партньор", смята още Симеон Дянков.

Дали пазарната ситуация и евентуални сътресения на пазара биха попречили на плановете на правителството за листване на енергийни дружества на борсата и включват ли плановете за развитие на БФБ сегашното ръководство на борсата, може да научите само в специалното интервю на Profit.TV с вицепремиера и финансов министър на България Симеон Дянков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

savior
# 0
20:10 | 19 October 2009
Много елементарно иска да осигури компании на тепсия за силните на деня. Разбиването на БЕХ и разпродаването му разбира се ще даде на шефовете на Мони един много силен инструмент за контрол над България, комбинирайки го с дадени заеми на държавата ни от Световната Банко и МВФ ще ни направи роби да гроб, а като имаш начело Бате Бойко, нищо чудно че СБ и МВФ изпратиха в България един от стажантите си - в лицето на Монката.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg