Santander с рекордно IPO за 8.05 млрд. долара в Бразилия

1268
Santander с рекордно IPO за 8.05 млрд. долара в Бразилия

Бразилското подразделение на испанската Bancо Santander набра 14.1 млрд. реала (8.05 млрд. долара) от рекордно първично публично предлагане на акции в Бразилия, което също така беше и най-голямото IPO на щатска борса от 18 месеца насам.

Банката, която преди беше известна като Banco Santander (Brasil) SA, е продала 600 млн. дяла на цена от 23.5 реала за брой.

Размерът на емисията вероятно ще предотврати скок в първия ден на търговията на новите акции, според анализатори.

Банката е подала заявление да предложи 525 млн. дяла, като всеки дял представлява 55 обикновени акции и 50 привилегировани акции, но емисията е била увеличена със 75 млн. дяла поради голямото търсене.

Цената на акциите на банката в Сао Паоло беше в средата на предварително определения ценови диапазон от 22-25 реала, докато акциите пуснати в САЩ бяха на цена 13.50 долара за брой.

Santander Brasil ще листне дяловете под формата на американски депозитарни акции на Нюйоркската фондова борса и на борсата в Сао Пауло.

Това е най-голямото IPO на бразилска компания и изпреварва първичното публично предлагане на картовия оператор VisaNet през юни. Това е и най-голямото IPO в света от предлагането на Visa през март 2008 г.

Santander е третата най-голяма банка по активи в частния сектор на Бразилия с 10.2% пазарен дял. Пред нея са Itau Unibanco и Bradesco.

Банката има шест придобивания в Бразилия през последните 12 години.

Banco Santander очаква нетните постъпления от IPO-то да са в размер на 6.8 млрд. долара и ще използва около 70% от средствата за разширяване на клоновата си мрежа и за инсталиране на банкомати.

Banco Santander е разполагала с 3 603 клона и по-малки офиси в Бразилия към декември 2008 г..

Бразилското подразделение на Santander отчита 5.5 млрд. долара нетни приходи от лихви и 1.25млрд. долара печалба за първите пет месеца на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg