Спиди излиза на борсата на 14 ноември (снимки + видео)

6759
Спиди излиза на борсата на 14 ноември (снимки + видео)

На 14 ноември 2012 г. (сряда) ще стартира вторичното публично предлагане на акции на Спиди на БФБ, съобщиха от компанията на среща с потенциални инвеститори.

Според одобрения от КФН проспект на дружеството, Спиди планира да предложи до 20% от капитала си на борсата, но това ще става поетапно, като през тази година предлагането от страна на компанията ще бъде в рамките на 8 работни дни – от 14 до 23 ноември.

Ценовият диапазон, определен от компанията, е 51.50 – 55 лв. за акция, което означава 76.3 – 81.5 млн. лв. пазарна капитализация на Спиди.


Оценката е базирана на P/E от 9.89 до 10.55 според очакваната печалба за 2012 г. за дружеството, уточниха от инвестиционния посредник по предлагането Карол.

Печалба от 7.7 млн. лв., или ръст от 26% за тази година, очакват от Спиди.

Прогнозата на база съпоставими данни от предходни години направи изпълнителният директор Валери Мектупчиян, като разкри, че за м. октомври 2012 г. компанията за първи път е минала границата от 5 млн. приходи в рамките на 1 месец.

Според него Спиди ще се стреми, както и досега, да разпределя като дивидент не по-малко от 50% от печалбата си всяка година.

„Излизаме на БФБ в този момент, защото за нас е важно да отворим вратите си за нови партньорства“, каза изпълнителният директор на Спиди Валери Мектупчиян. „Спиди се развива вече 15 години и ние търсим нови възможности, защото имаме интерес да се развиваме в региона и по-конкретно на румънския пазар“, добави той.

По думите му повечето големи международни компании гледат на България и Румъния като на общ пазар и затова дългосрочните планове на Спиди са насочени към северната ни съседка. Валери Мектупчиян не скри, че към българската куриерска компания има интерес и от стратегически инвеститори, но за конкретни оферти е рано да се говори.

Според данни от доклада на КРС за 2011 г. Спиди е най-голямата компания за куриерски услуги в България с пазарен дял от 37%.

В последните 3 години компанията има стабилен ръст, който надвишава този на сектора. Партньорството на Спиди с DPD, които притежават най-голямата мрежа за наземен транспорт в Европа, дава възможност на компанията да отбелязва стабилни ръстове и в пратките за външния пазар.

За периода 2009 г. – 2012 г. продажбите на Спиди нарастват с 50%, а чистата печалба  с 400%. Стратегията на Спиди е фокусирана върху най-перспективния сегмент – бизнес клиенти – като компанията обслужва над 400 000 клиента.

„Над 82% от приходите ни са от корпоративни клиенти, голяма част от които имат дългосрочни договори“, уточни директора за връзки с инвеститорите Красимир Тахчиев. „Политиката на дружеството да не притежава недвижими имоти позволява гъвкавост на бизнеса и високо ниво на финансова автономност“, допълни той.

Красимир Тахчиев отбеляза, че тъй като Спиди е компания, която предлага услуги, около половината от разходите й са за заплати и за поощряване на персонала и мениджмънта. По думите на изпълнителния й директор Валери Мектупчиян Спиди има практиката да стимулира високата ефективност на персонала си чрез възнаграждения и инвестиции в нови технологии.

„Ние не предлагаме просто изгодни цени на клиентите си, ние им предлагаме решения, като инвестираме непрекъснато в развитието на нови услуги и IT системи, с които им помагаме да оптимизират времето и процеса си на работа“, каза Валери Мектупчиян.

По думите му Спиди има най-развитата IT инфраструктура на куриерския пазар в България, което дава основания на мениджмънта на компанията да прогнозира стабилни ръстове и занапред.

„Сравнително консервативната ни прогноза за следващите две години е да отбелязваме ръст на приходите от минимум 10%, а в печалбата 15%“, допълни Данаил Данаилов, член на борда на директорите на Спиди.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

p2e
# 0
12:11 | 8 November 2012
p/b=55/7,3+7,7=55/15=3,7 x 7,3-капитала към 2011 7,7-печалбата за 2012
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg