Световните компании отлагат IPO-то си

908
Световните компании отлагат IPO-то си

Размерът на отложените първични публични предлагания на акции по света достигна от началото на годината 42.1 млрд. долара, сочат данните на Dealogic. Това е с 8% повече от обема преди година. Компаниите се отказват да излязат на борсите заради волатилността, свързана с новата фаза на европейската дългова криза продължаваща вече няколко месеца, както и заради дълговите проблеми на САЩ, пише Financial Times. Сривът на борсите през последните седмици съвсем затвори достъпа на нови компании до пазарите, смятат от Bank of America Merrill Lynch.

Общият обем на пласираните през годината книжа достигна 134 млрд. долара, но сериозно влошилата се ситуация на пазарите едва ли ще позволи на компаниите да достигнат миналогодишната стойност на показателя от 281 млрд. долара.

Макар много компании да успяха да се вредят, включая една от най-големите сделки през 2011-а на Glencore (59.3 млрд. долара) и успеха на интернет-мрежата LinkedIn, чиито акции скочиха с почти 100% в първия ден на търговията, не прикриват факта, че много компании изпитват проблеми с привличането на инвеститори, отбелязват банкери. Много акции дори паднаха под цената им на предлагането. Спадът при Glencore от 19 май е от 26.4%. Капитализацията на световните фондови пазари олекна от 26 юли със 7.8 трлн. долара, инвеститорите изтеглиха пари от много фондове, като допълнително намаляват потенциалния интерес към нови акции.

IPO-пазарът в САЩ бе достатъчно оживен през годината, но миналата седмица, по данни на брокерската компания Keefe, Bruyette & Woods, 28 компании отложиха предлагането на ценни книжа с общ обем 4.2 млрд. долара. Седмица по-рано бяха отложени IPO-та за 1.3 млрд. долара.

Много технологични компании отлагат първичните си публични предлагания, надявайки се да спечелят от вълната на интерес към интернета, която помогна за успеха на компании като LinkedIn и музикалният сайт Pandora.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg