Успехът за БГ Агро се крие в долния ценови диапазон

1800
Успехът за БГ Агро се крие в долния ценови диапазон

Публичното предлагане на съществуващи акции от капитала на БГ Агро Ад започна от днес, като бук билдингът ще продължи до четвъртък, включително. Компанията ще предложи първоначално на пазара 6.05 млн. акции от наличния капитал на дружеството при нива от 1.67 - 2.28 лв. за лот. Ценовият диапазон е фиксиран след проучване на пазара и неговата оценка за компанията.

Предвидена е и възможността да бъдат предложени и допълнително 2.02 млн. акции, докато подписката ще се счита за успешна, ако се запишат минимум 4.04 млн. акции, или 10% от общо издадените.

Предвиден е и стабилизиращ период от 30 дни, в които от компанията ще могат да изкупят до 3% от акциите си. Водещ мениджър на предлагането е Уникредит Булбанк.

Още на 27 ноември ще е ясна цената, на която инвеститорите са закупили акции, а началото на търговията на БФБ се планира за 2 декември (вторник).

Предвид началото на събитието за капиталовия ни пазар, екипът на Profit.bg потърси за коментар трима представители от пазара, които да коментират въпросите - „Смятате ли, че начинанието на БГ Агро АД ще имa успех?" и „Дали резултатите от предлагането, каквито и да са те, ще имат ефект за емитентите, инвеститорите и непубличните компании?"

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Имайки предвид липсата на нови интересни емисии през последните две години мисля, че БГ Агро АД ще привлече вниманието на някои институционални инвеститори. Що се отнася до ценовите параметри на предлагането, успехът се крие в долната част от индикативния диапазон. Едва ли ще открия топлата вода, ако кажа, че инвеститорите не са това, което бяха през 2007 г. и дори 2008 г. И тук нямам предвид единствено цената като фактор. Ето няколко примерни теми за размисъл, които всеки достатъчно предпазлив инвеститор би следвало да разгледа:

Спадащите продажби, едва ли могат да бъдат преглътнати с повишена нетна печалба за 2009 г., каквато прогнозират от дружеството. Тази печалба (ако стане факт) би компенсирала изцяло липсата на малцинствен интерес в печалбата, след като през септември тази година дружеството изкупува останалите 29 на сто от капитала на една от дъщерните си компании. Общата стойност на тези сделки не само че не дава отговори, а поражда цял куп нови въпроси.

Твърдението на мениджмънта, че последното тримесечие е традиционно силно за компанията, не се подкрепя от наличните факти. По-точно: последните три месеца на 2008 г. не само, че не добавят нетна печалба за акционерите, а консумират такава. За предишни години няма публични данни.

Дори да не обърнат внимание на значителния (над една трета) дял на покупките от други свързани лица, инвеститорите няма как да пропуснат факта, че всъщност досегашните акционери ще им продават акциите си. Подобни IPO не се харесваха дори през 2007-ма.

И все пак, компанията изглежда като добро попълнение за нашия пазар. Отрасълът е перспективен в дългосрочен план и точно това ще привлече инвеститори през седмицата. Да, предлагането има шанс ще бъде успешно, но цената вероятно няма да е тази, на която се надяват продавачите.

При всички случаи ефект върху пазара ще има. След успеха или неуспеха на предлагането, веднага ще започнат сравнителните анализи и оценки, като преките „потърпевши" ще бъдат акциите на вече публични дружества.

Останалите, които все още обмислят пътя си към БФБ, вероятно ще открият поредното потвърждение, че все още е рано да получат оценката, за която мечтаят.

Северин Въртигов, инвестиционен консултант, Астра Инвестмънт

Предстоящото публично предлагане ще даде известен ориентир за апетита към риск на пазарните участници, а постигнатата цена ще подскаже какво могат да очакват от пазара и други компании желаещи публичен статут.

Прогнозният ценови диапазон е доста широк, но смятам че в долната му граница предлагането ще бъде успешно, тъй като компанията оперира в перспективен отрасъл, а финансовите коефициенти биха били около средното за пазара.

За съжаление предлаганият пакет не е достатъчно голям, за да привлече и външни инвеститори, но смятам, че местните институционални инвеститори разполагат с достатъчно свободен ресурс и ще оценят перспективите пред компанията.

Владислав Панев, член на СД на Статус Капитал

Вероятно шансовете за успех на БГ Агро АД са в активността на институционалните инвеститори. Ако предлагането бъде успешно, това ще се дължи предимно на пенсионните фондове в случай, че техните мениджъри преценят, че параметрите му са достатъчно атрактивни.

Ако това се случи, ще означава, че инвеститорите отново са склонни да поемат по-големи рискове в България.

Съмнявам се обаче, какъвто и да е, резултатът да има незабавно пряко отражение на котировките на БФБ. По-скоро успехът ще бъде стимул за пласиране на други емисии от ценни книжа, а при липса на достатъчно интерес пазарът на IPO може да остане в точката на замръзване за известен период.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg