В. Йонеску: Бихме отправили оферта за БФБ

2045
В. Йонеску: Бихме отправили оферта за БФБ

Успяхме да обменим някои идеи с моите колеги от Българска фондова борса (БФБ), както и с колегите от Варшавската и Атинската борси по време на форума „Шумът на парите 2011", каза Валентин Йонеску, изпълнителен директор на Букурещката фондова борса, за Profit.bg.

Винаги е добре да се общува, защото в края на това събитие, например, вече имаме идея за общ индекс между България и Румъния, каза Йонеску. Според него идеята е много добра, защото чуждестранните инвеститори слагат двете страни под общ знаменател. Така че ако искат да инвестират в региона, биха искали да инвестират и в румънски и български компании. При тази ситуация двете борси биха могли да създадат нещо общо. Общ индекс, например, би могъл да бъде първата стъпка в тази посока, според Йонеску.

Отчитайки големия интерес на форума, Йонеску заяви, че инвеститорите следят не само българската фондова борса, но и целия регион. Той призна, че в момента не се прави много за популяризирането на Румъния и нейния капиталов пазар в България, но сподели, че има планове да се върне в България с организирано роуд-шоу, за да се срещне с местни пенсионни фондове, компании, инвестиционни посредници и да си сътрудничи с институциите свързани с българския капиталов пазар.


Организирането на събития като „Шумът на парите" са важни за региона според Йонеску, който планира подобно общо събитие в Букурещ през септември и октомври, на което ще бъдат поканени и представители на Българска фондова борса. Сега борсовите оператори трябва да си общуват много по-агресивно в сравнение с преди, казва той. Сега е подходящият момент за създаването на обща платформа, общи инструменти, общ индекс, за да образоваме хората в двете страни, каза още Йонеску.

Валентин Йонеску също така обяви, че Букурещката фондова борса би отправила оферта за Българска фондова борса, ако има възможност за това. "Търсим възможности в региона и тук можем да направим това, което Виенската фондова борса направи в централна Европа. В момента те създават обща платформа, което е много добре за инвестиционните посредници от страните включени в нея, тъй като те ще могат да купуват акции в Любляна, Прага, Будапеща и Виена, въпреки че са членове на борсата само в една страна. Говорим за трансгранично членство, трансгранично листване. Ликвидността и достъпността са налице и разбира се - разходите са много ниски. Ние бихме могли да направим същото нещо в България".

„Не зная дали румънският пазар ще бъде водещ в региона, но бихме могли лесно да си сътрудничим с българската борса, защото и двете страни са членки на ЕС, а след това да обедним и още страни около нас", добави Йонеску. Според него може да се започне с обща идея, общи инструменти, евентуално нова платформа и след това да бъдат приобщени и други страни и да бъде създадена борса за Югоизточна Европа.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.

Медийни партньори на събитието са: insurance.bg, DarikFinance.com, econ.bg, infostock.bg, news.bg, money.bg, Darik Radio, imoti.net, EBF TV, сп. Мениджър, сп. Enterprise, сп. Prime Time, сп. Yachting & Lifestyle, Градът Медиа Груп.

На снимката: Валентин Йонеску, изп. директор на Букурещката фондова борса, на специализирания финансов форум "Шумът на парите" 2011

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg