Започва рекордното предлагане на акции на Petrom

991
Започва рекордното предлагане на акции на Petrom

Румънското правителство ще се опита да привлече международни купувачи за публичното предлагане на акции за 2.56 млрд. леи (870 млн. долара) на OMV Petrom SA в следващите две седмици, информира Bloomberg.

Това е най-голямото предлагане на акции, осъществявано на Букурещката фондова борса досега.

Правителството продава 5.57 млрд. акции на водещата петролна компания в страната, или 9.8-процентен дял, на максимална цена от 0.46 леи за брой. Предлагането започва днес и ще продължи до 22 юли. Роудшоуто ще обхване градове като Лондон, Франкфурт, Виена и Варшава, според Йоана Танасе, която оглавява EFG Securities SA - един от основните поематели на IPO-то.

Румъния ограничава разходите си и генерира приходи от продажбата на миноритарни дялове в енергийни компании, за да спази обещанията си, дадени на Международния валутен фонд, който й подсигури два заема от 2009 г. насам. Страната възнамерява да намали бюджетния си дефицит до по-малко от 3% от БВП през 2012 г., в сравнение с 4.4% през тази година.

Продажбата на акции на Petrom, което ще се счита за успешно, ако поне 80% от предложените книжа бъдат записани, ще увеличи повече от два пъти броя на търгуваните книжа на компанията до 16% в сравнение с настоящите 6.21%, е заявил Валентин Йонеску, главен изпълнителен директор на Букурещката фондова борса. Предлагането ще надхвърли по размер продажбите на части от държавните пакети на други компании като Transgaz SA и Transelectrica SA, от които бяха набрани общо 349 млн. леи през 2006 и 2008 г.

"Предлагането ще окаже положителен ефект върху фрийфлоута на Букурещката фондова борса, а по този начин и върху ликвидността," според Йонеску. "Фрийфлоутът на Petrom на практика ще се удвои, след като предлагането бъде финализирано, а фрийфлоутът на борсата ще нарасне с 15%."

Институционални инвеститори могат да запишат до 85% от предложените акции според проспекта за предлагането.

Поематели на емисията са Renaissance Capital, EFG Securities, BT Securities Romania SA и Romcapital SA.

Акциите на Petrom поскъпнаха с 4.1% през миналата седмица до 0.399 леи, след обявяването на предлагането и след като стана ясно, че компанията е открила газ в Югозападна Румъния. Акциите на дружеството са поскъпнали с 19% от началото на годината, като по този показател Petrom се нарежда на трето място на борсата след химическата компания Azomures SA и банката Banca Transilvania SA.

Мажоритарен собственик на Petrom е австрийската OMV AG. Румънското правителство в момента разполага с 20.6-процентен дял.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg