Искате ли дивидент от публично дружество? Вижте тези 10 компании

3527
Искате ли дивидент от публично дружество? Вижте тези 10 компании

© Pixabay.com

Освен капиталовата печалба, т.е. реализирането на доход от поскъпването на акциите на дадена компания, инвеститорите могат да печелят и от дивидент.

Въпреки ниската ликвидност, на Българска фондова борса продължа да има компании, които предлагат доходност, която е доста по-висока от лихвите, предлагани от банките в страната.

Днес ще ви представим 10 компании, които или имат невероятна дивидентна история, или пък плановете им предвиждат разпределението на дивидент, който би се наредил сред 10-те най-добри на борсата ни за следващите години.

М+С Хидравлик

Само след седмица (15 май) ще се състои Общото събрание на акционерите на компанията. Акционерите в казанлъшкото дружество за производство на хидравлични мотори и кормилни управления ще гласуват разпределението на 11.8 млн. лв. между акционерите.

Това е малко повече от година по-рано, когато те получиха 11.5 млн. лв. Брутният дивидент на една акция тази година ще възлезе на 0.30 лв. срещу 0.295 лв. за преди 12 месеца.

Дивидентът ще бъде изплащан с начална дата 5 юли, а за да имате право да го получите, следва да сте акционер в компанията 2 седмици след датата на провеждане на Общото събрание.


Стара планина Холд

Стара планина холд АД е единствената българска публична холдингова компания, която е изплащала дивидент за всяка година от дейността си. За настоящата година Съветът на директорите на дружеството предлага да се разпредели 87.6% от печалбата, като това прави 5.04 млн. лв.

Ако бъде прието предложението, брутната сума, заделена за дивидент между 1997 и 2018 г., ще бъде в размер на 26.088 млн. лв..

За миналата година между акционерите се разпределиха 4.7 млн. лв., или по 0.228 лв. на акция, а за тази предложението е за малко повече – 0.2421 лв. и начална дата на изплащане 10 юли.

Градус

Градус АД свиква общо събрание на акционерите само след месец, или по-точно на 10 юни 2019 г.

Основната точка в дневния ред ще е предложението за разпределение на дивидент между акционерите на дружеството. То предвижда да се разпредели част от печалбата за 2018 г.

Точната сума е 24 360 871 лв., което прави по точно 0.10 лв. дивидент на акция. Нетната сума за акционерите физически лица ще е 0.095 лв., тъй като ще се удържи 5% данък върху дивидента.

Спрямо цената на акцията в момента от около 1.76 лв. за брой, това носи малко над 5% дивидентна доходност.

Еврохолд България

Само преди дни се проведе Общото събрание на акционерите на холдинговото дружество, като то взе решение за увеличение на капитала на компанията от 197 млн. лв. на 276 млн. лв. Това ще се случи чрез издаването на нова емисия от 76 млн. привилегировани акции без право на глас, но с право на гарантират дивидент.

Проектът предвижда всеки притежател на акции от новата емисия да има право да получи гарантиран дивидент в размер на 6% върху номиналната стойност на книжата (1 лв.) за първите 5 г., както и 3% годишно за годините между 6-а и 10-а и 1% за след 10-а година.

Емисионната стойност на всяка от новите акции е 1.95 лв. Дружеството получи на 17 април ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Еврохолд участва самостоятелно в процедурата, като в момента е обект на проверки от страна на Комисията за финансов надзор.

Софарма трейдинг АД

За четвърта поредна година акционерите на дистрибутора на лекарства ще гласуват разпределението на дивидент от 0.30 лв. на акция. Общата сума, която евентуално ще бъде заделена за дивидент тази година, достига близо 10 млн. лв. (9.87 млн. лв.)

Компанията е с едни от най-бързо растящите приходи на Българска фондова борса. За 2018 г. консолидираният отчет, публикуван преди дни, показа ръст на постъпленията от 721 млн. лв. на 888 млн. лв.

В началото на годината компанията придоби миноритарен дял от сръбския фармацевтичен диструбутор Lekovit, като по този начин стана едноличен собственик на компанията. При положение че решението за дивидента се гласува, то това би означавало дивидентна доходност от малко над 4%.

Корадо България АД

Компанията е една от първите в страната, заедно със Софарма АД, която се възползва от промените в законодателството и разпредели шестмесечен дивидент. Ръководството на дружеството дори посочи, че би разпределяло и 3-месечен дивидент, при положение че има подобна законова опция.

Дивидентът за предходните години бе от 12 ст. за 2014 г., 18 ст. за 2015 г., както и по 26 ст. за акция за 2016 и 2017 г.

Предложението за настоящата година е от 0.19 лв. за акция, като преди това бяха разпределени и 0.10 лв. на акция като шестмесечен дивидент за 2018 г.

Спиди

Бързоразвиващ се бизнес и разпределение на поне 50% от печалбата. Това могат да видят акционерите на Спиди днес. В края на 2018 г. бе вписано придобиването на 100% от капитала на Рапидо, с което разрастването на бизнеса ще продължи и през следващите години.

Добрата новина е, че ръководството на Рапидо ще продължи да управлява компанията поне още 3 г., куриерът ще продължи да действа като самостоятелна компания и ще се фокусира върху обслужване на онлайн търговията.

В последните 5 г. дивидентът, който инвеститорите в Спиди получаваха, възлизаше на 1.00, 1.05, на два пъти по 1.13 лв. (бел. ред. 2016 и 2017 г.), както и 1.20 лв. на акция, разпределени през изминалата година.

За справка годишната печалба на компанията за 2018 г. възлезе на 12.155 млн. лв. срещу 8.354 млн. лв. за 2017 г., когато за акционерите бяха разпределени 6.45 млн. лв.

Хидравлични елементи и системи

Още едно дружество от структурата на Стара планина Холд (бел. ред. заедно с М+С Хидравлик), което впечатлява с дивидентната си политика през последните години. В последните 10 г. то разпределя на акционерите си между 13 и 35 стотинки на акция.

За настоящата година предложението е да се заделят 4.7 млн. лв., или 0.26 лв. на всяка акция, което при настоящата цена на акцията от 4.90 лв. представлява дивидентна доходност от над 5%.

Монбат

Още един от редовните платци на дивидент през последните години. За изминалата година акционерите получиха 0.1923 лв. на лот, а година по-рано сумата бе 0.282 лв. В предходните години дивидентът на една акция варираше от 0.15 до 0.28 лв. за брой.

За момента все още няма решение и предложение за разпределение на дивидент за настоящата година, като това се очаква да стане ясно до дни.

Адванс Терафонд АДСИЦ

Макар и намаляващ дивидент в последните години, фондът е един от редовните и най-големи платци в историята на борсата ни. От създаването си до момента акционерите на дружеството са получили 161.9 млн. лв. като дивидент.

Предложението за настоящата година е за заделянето на нови 4 млн. лв., което е най-ниската сума от 2010 г. насам. Брутният дивидент за една акция ще е 0.047 лв. Нетният дивидент за акционерите физически лица възлиза на 0.04465 лв. за лот.

Година по-рано Адванс Терафонд АДСИЦ разпредели 9.02 млн. лв. като дивидент, или 0.106 лв. за брой.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
13:05 | 8 May 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg