Из IPO-то на Snap: Новите инвеститори без право на глас

3168
Из IPO-то на Snap: Новите инвеститори без право на глас

Подобно на много технологични предприемачи, основателите на Snap Inc., притещаваща приложението Snapchat, желаят да запазят контрол върху компанията си, въпреки че планират продажба на акции на инвеститори.

По информация на WSJ, инвеститорите няма да получат право на глас с придобиването на акции от предстоящото първично публично предлагане (IPO) на Snap.

По този начин ключовите решения за бъдещото развитие на компанията ще се взимат от основателите на Snapchat Еван Спигел и Боби Мърфи, които са сред най-младите милиардери в света.


Днес те притежават 45% от капитала на дружеството, но въпреки това имат 70% от правата на глас в общото събрание на Snap Inc.

Очакванията са инвеститорите в компанията от преди IPO-то да получат акции с по-малко права от тези на основателите. Всеки участник в бъдещото листване обаче ще получи обикновени акции (по всяка вероятност от по-нисък клас), но без право на глас.

Листването на компанията, което се очаква да е едно от големите на 2017 г., може да се случи не по-рано от март тази година. Първичното публично предлагане би оценило приложението на около 20-25 млрд. долара.

През 2016 г.п едва 26 технологични компании осъществиха публични предлагания, с което набраха 4.3 млрд. долара. Това е най-ниската стойност в доларово изражение от 2009 г. насам, сочат данни на Dealogic.

Смята се, че моделът на Snap, а и на Facebook, е взаимстван от Google, днес известна като Alphabet Inc. Търсачката осъществи първично публично предлагане през 2004 г., като основателите и главният изпълнителен директор запазиха около 60% от правото си на глас.

През изминалата година от Facebook информираха обществеността, че възнамеряват да създадат нов клас акции без право на глас, с което ще се гарантира ключовите решения в бъдеще да се взимат от Марк Закърбърг.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg